Belföld

Hétfőn elvehetik a gyilkossággal gyanúsított fideszes pozícióit

Pénteken a polgármester kezdeményezésére egyeztettek a pártok, a városvezető szerint eredményesen.

Hétfőn megfoszthatja a kormánypárti többségű dunaújvárosi képviselőtestület a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Rolandot bizottsági tagságaitól és közbiztonsági tanácsnoki posztjáról – írja a Magyar Nemzet. Egyéni képviselői mandátumát viszont nem tudják elvenni, az csak a lemondásával szűnhetne meg.

Már a múlt héten szerették volna az ellenzéki képviselők elérni, hogy vegyék el Gáltól a posztjait és az ezekért járó juttatásokat, mert abszurdnak érezték, hogy egy előzetesben ülő ember legyen a kapcsolattartó a rendőrség és az önkormányzat között. A fideszes városvezetés viszont azzal érvelt, hogy a leváltás nem lett volna szabályos, mert az önkormányzati törvény szerint egy bizottság elnökét, és tagjainak több mint felét az önkormányzati képviselők közül kell választani, a visszahívással pedig felborult volna az arány.

Múlt pénteken a fideszes polgármester kezdeményezésére egyeztetést tartottak a közgyűlésben jelen lévő pártok képviselői, és javaslatot tettek Gál önkormányzati tisztségeinek betöltésére. A városvezető szerint a találkozó eredményesen zárult.

Ha Gál nem mond le képviselő-testületi tagságáról, az akkor is megszűnhet a jogerős ítélet előtt, az önkormányzati törvény ugyanis kiköti, hogy ha a képviselő egy éven át nem vesz részt az üléseken, érvényét veszti a megbízatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik