Belföld

Túlbuzgó kalauz miatt verték bilincsbe az utast

A MÁV és a rendőrök szerint is rendben van, hogy letartóztatnak valakit, aki teljesen szabályosan utazott.

Bilincsbe verve vittek el a vonatról egy szobi férfit, mert a kalauz úgy gondolta, hamis az általa felmutatott utazási igazolvány, amit egyébként a váci kormányhivatal állított ki. Órákig tartották fogva, de ez a rendőrök és a MÁV szerint is rendben van – derül ki az Index cikkéből.

Zsiger Ádám 90 százalékos utazási kedvezményre jogosult a lakóhelye és Budapest között, mert részt vesz a diplomamentő programban. Novemberben a váci járási hivatalban megkapta a kedvezményre jogosító papírt, és idén február elsejéig nem is volt semmi gond, ekkor azonban a vonaton a kalauz azt mondta: az igazolvány hamis. Mivel nem volt az, ezért az utas nem volt hajlandó átadni az igazolványát. A kalauz megállíttatta a vonatot, a többi utas pedig az ártatlan férfit szidalmazta hangosan. Zsiger Ádám viszont azt mondta: nyugodtan hívjon rendőrt a kalauz, mert biztos az igazában.

A két kiérkező rendőr bevitte, majd közölték, hogy előállítják, és megbilincselik. Estig váratták, majd a kihallgatáson ártatlannak vallotta magát, hiszen csak felmutatott egy igazolványt, amit a kormányhivataltól kapott. Ugyanakkor ő is hibázott, mert mielőtt elengedték a rendőrök, aláírt egy papírt arról, hogy nem él panasszal az eljárás miatt. Azt mondta, azért, mert a rendőrök azt mondták neki: ha aláírja, mehet is haza. Ugyanakkor nagyon is sérelmezi az eljárást, és a Helsinki Bizottsághoz fordult.

A rendőrség szerint a váci kapitányságon a jogszabályi előírásnak megfelelően jártak el. A MÁV pedig még csak vizsgálatot sem indít a történtek miatt, mert szerintük nem kaptak írásos kifogást, és a kalauz nem tudott utasleadási lapot kiállítani. Ez azonban nem igaz, mert az utasnál megvan ez a papír. Egyébként azóta a váci járási hivatalban kapott egy ugyanolyan igazolást, mint amit hamisnak mondott a kalauz, és azóta is azzal jár minden nap – zárul a cikk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik