Belföld

Alig egy évtizede adták át, már életveszélyessé vált az uszoda

Tervezési és kivitelezési hiba okozta a bajt Jánossomorján. Az iskolások úszásórái is veszélybe kerültek.

13 éve adták át az uszodát a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján, a múlt héten viszont azonnali hatállyal be kellett zárni, miután a statikus azt mondta: baleset- és életveszélyes az épület. Tervezési hiba, rossz anyagválasztás okozta a bajt – derült ki a Kisalföld tudósításából.

A polgármester azt mondta: már tavaly szemmel láthatóan romlott a tető belső gipszkarton burkolatának az állaga, akkor megállapították, hogy energetikai, légzárás- és páratechnikai gondok is vannak. Az építésnél rosszul határozták meg a rétegrendet, a burkolat megfogja a nedvességet. Védőhálót helyeztek el, de tovább romlott a tető állapota, ezért statikus szakvéleményét is kérték, ő kimondta: életveszélyesek az állapotok. Már a gipszkarton burkolat borítása is felszakadt, több helyen is.

Az előzetes számítások szerint több tízmillió forintba kerülhet a felújítás, ami eléggé sürgető, mert szeptemberben már újra használni szeretnék az uszodát. A jánossomorjai iskola pedagógiai programjában is szerepel az úszásoktatás, ami helyett most más lehetőséget kell találni. Ugyanakkor az iskola is felújításra vár, ami további négyszázmillió forint kiadást jelent, ezért országos szinten kérhetnek majd segítséget.

Az uszodát egyébként szakmai referenciákkal rendelkező céggel építették, az uszodatechnikával nincs is baj: az ÁNTSZ hetente vesz vízmintát és eddig mindig minden rendben volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik