Belföld

Diákját zaklató tanár: öngyilkossággal fenyegetőzött a lány

Öngyilkossággal fenyegetőzött egy középiskolás diáklány, akit a gyanú szerint szexuálisan zaklatott 60 éves kollégiumi nevelőtanára Nyíregyházán. A férfit a múlt héten a munkahelyéről, a kollégiumból állították elő, miután a lány barátnője hívta a rendőröket.

A kétszáz férőhelyes kollégium, ahol az eset történt, a jó hírű, nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményi egységeként működik.

A kollégiumban több középiskola diákjai is laknak, nem csak az anyaintézményé. Úgy tudjuk, a sértett diáklány nem a szakközépiskola diákja, de ezt az intézményben nem erősítették meg, ugyanis, mint kiderült, a tanári kar is csak szerdán, vagyis egy héttel az előállítás után értesült a történtekről, miután az RTL klub híradója forgatott a helyszínen.

Felmentették

Ugyancsak szerdán értesült az esetről a fenntartó Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója. Gurbánné Papp Máriát az iskola igazgatója tájékoztatta, hogy az egyik kollégiumi nevelőtanár ellen rendőrségi eljárás folyik. A főigazgató a vizsgálat idejére felmentette az érintett nevelőt a munkavégzés alól.

Közleményében kitér arra, hogy a képzési központ megalakulása, 2015. július 1-je óta a kollégiumából panasz, bejelentés nem érkezett hozzá.

Az iskola vezetésével, a nevelőtestülettel együttműködve azon vagyunk, hogy a történtek ellenére, az iskolában és a kollégiumban folyó oktató-nevelő munka ne sérüljön, áll a közleményben, melyből az is kiderül, hogy a kollégiumból az elmúlt héten két diák jelentkezett ki.

Nincs bent

Csütörtökön személyesen kerestük a szakközépiskola igazgatóját, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs bent, hivatalos ügyeket intéz. Feltételezhetően ő sincs most könnyű helyzetben, hiszen úgy tudjuk, a szexuális kényszerítéssel gyanúsított kollégiumi nevelőtanár az öccse.

Kollégái elmondása szerint azonban az intézményvezetői feladatait ebben a helyzetben is igyekszik a legszínvonalasabban ellátni.

A közel százéves szakközépiskola eddig a tanulmányi versenyeken elért eredményeivel, diákjai kiváló teljesítményével, kiemelkedő felvételi mutatóival hívta fel magára a figyelmet, így érezhetően szinte sokként élték meg a pedagógusok a történteket. Többeket is megkerestünk, de névvel nyilatkozni senki sem akart. Nagyon rosszul érintette őket, hogy most emiatt kerül címlapra az országosan elismert intézmény.

Bármit megtehet

Név nélkül elmondták: folynak a tanúkihallgatások, sorra idézik be őket a rendőrségre, de sokat nem tudnak a kollégiumban történtekről. a kollégiummal laza az intézmény kapcsolata. Egy épületben vannak ugyan – egy folyosó köti össze a két szárnyat –, de teljesen más munkarendben dolgoznak a pedagógusok és másban a kollégiumi nevelők. Többen is úgy fogalmaztak: azt szeretnék, hogy aminek ki kell derülnie, az végre derüljön ki, lehetőleg minél hamarabb, hogy az intézmény végre a hírnevéhez méltóan és azon felül tudjon működni.

Habár órája a nevelőtanárnak nem volt az iskolában, azért az többeknek feltűnt, hogy néhány napja nem látták, így elindultak a találgatások is, de az is igaz, sokan tudták, hogy több betegségben is szenved.

Akik ismerik, összességében úgy jellemzik: látszólag barátságos, de öntörvényű ember, aki jól manipulálja a gyerekeket. Jó szervező, segítőkész, ugyanakkor mindenkit kibeszél a háta mögött. Mióta a testvérét kinevezték igazgatónak, úgy gondolta, bármit megtehet, mert a bátyja ott áll a háta mögött.

Egyedül él, felesége, gyereke nincs, egyetlen szerelme a Széchenyi.

Az intézménybe hatszáz diák jár. Néhány idősebbet kérdeztünk, de úgy tűnt, a kollégiumban történtek annyira nem zaklatták fel őket. Természetesen tudják, miről van szó, de beszélni nem akartak róla. Volt viszont olyan tanár, aki azt mondta, a diákok többet tudtak az egészről, mint ők, hiszen este fél kilenckor, a kollégiumból vitték el a nevelőtanárt a rendőrök. Más forrásból olyat is hallottunk, hogy állítólag már korábban is volt panasz a tanárra, de akkor arról nem bizonyosodott be, hogy igaz-e.

Kérdésünkre, hogy beszéltek-e a történtekről a diákokkal órán, azt felelték: a diákok a tényeket tudják, többségük a híradásokból értesült. A tanárok igyekeznek higgadtan és tényszerűen kezelni az ügyet, aki úgy érzi, segítségre van szüksége, bizalommal fordulhat hozzájuk. Maguktól a tanárok nem hozzák fel a témát, de ha a gyerekek kérdeznek, tényszerűen válaszolnak. Arra törekszenek, hogy ez az eset ne befolyásolja a tanítást és a munkát.

Nem jött jól – fogalmazott valaki –, de most már derüljön ki, minden. Ha igaz, ha nem.

Lám, lám, ezek a pedagógusok

Egy nyugdíjas tanár, aki ismeri a nevelőtanárt és mélységesen elítéli a cselekedetet, amivel gyanúsítják, viszont azt is hozzátette: „élek a gyanúperrel, nem véletlen az időzítés, hogy épp most dobták be ezt a történetet. Amikor van a társadalomban egy olyan erő, amelyik tudja akkumulálni az elégedetlenséget.” És itt a múlt szombati pedagógustüntetésre célzott.

Most azt lehet mondani, hogy: lám, lám, ezek a pedagógusok milyenek…

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság szexuális kényszerítés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy hatvanéves férfi ellen, akinek a rendőrség kezdeményezésére az illetékes bíróság február 13-án elrendelte előzetes letartóztatását.

A nyomozás jelenlegi szakaszában bővebb információkat nem áll módunkban adni, közölte megkeresésünkre Fehérvári Marietta rendőr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hívtuk a megyei főügyészség szóvivőjét, Szilágyi Lászlót is, aki úgy fogalmazott:

a sértettek és a gyanúsított személyiségi jogai miatt, erkölcsi okokból nem kívánunk nyilatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik