Belföld

Öt éve nem tudják eltemetni a Margit-híd felújításakor talált holttesteket

Öt éve nem találnak megoldást a hivatalok a Margit híd 2011-es felújításakor a Dunában talált emberi maradványok méltó eltemetésére. Többségük zsidó volt, és biztos, hogy a nyilasterror áldozatairól van szó – írta szerdai számában a Népszabadság.

A lap szerint a zsidó szervezetek arra várnak, hogy az igazságügyi intézet öt év után kiadja a maradványokat, és a főváros hozzájárulásával méltó módon eltemethessék a csontokat.

A csontokat a Margit híd felújításakor búvárok találták meg, azóta zsákokban pihennek, néha elővették őket a vizsgálatok miatt. A zsidó szervezetek, bejegyzett egyházak évek óta kérik: adják ki a maradványokat, szeretnék ők eltemetni a mártírjaikat.

A lap megkeresésére a Nemzeti Örökség Intézete a temetkezési törvényre hivatkozva azt közölte, a területileg illetékes önkormányzat dolga az ismeretlen elhunytakat eltemetni.

A főváros sajtóosztálya arról adott tájékoztatást: előrelépés történt az ügyben, igaz, “jelenleg az említett szervezetek között zajlik egyeztetés a végtisztesség megadásának részleteiről”. A lap erre utalva azt írta: úgy tudják, a felekezetek között nincs vita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik