Belföld

Tábornok lett egy időre a gerillaharc magyar szakértője

Az államfő határozott időre nevezte ki a dandártábornokot.

A köztársasági elnök – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Dr. Porkoláb Imre Zoltán ezredest 2016. február elsejétől 2018. július 15. napjáig nevezte ki. Porkoláb Imre harcolt Irakban, Afganisztánban, szakértője a gerillaharcnak, a terrorellenes hadviselésnek. Az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet – a hagyományostól eltérő vezetést – és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja.

A dandártábornok a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) pentagoni képviselőjeként Washingtonban az amerikai egyesített vezérkarral, a Védelmi Minisztériummal, illetve a Washingtonba települt kiemelt kutatóintézetekkel tartja a kapcsolatot.

Még ezredesként írta a Szolgálj, hogy vezethess! című rendhagyó vezetéselméleti könyvét, amelyben betekintést nyújt a Sandhursti Királyi Katonai Akadémia rejtett világába, testközelből mutatja be a kiképzést, amely Churchillből és Vilmos hercegből is “vezetőt faragott”. A már a Pentagonban dolgozó szerző személyes történetekre épülő kötetében a rendkívüli helyzetekben szerzett tapasztalatait osztja meg – írja a honvédelem.hu.

A szakportál beszámolója szerint néhány hete egy előadásában arról beszélt, hogy az Amit egy elit katonától tanulhatunk az üzleti életben alcímű kötetével lerombolná a vezetői szerephez fűződő mítoszokat, mert az üzleti életben, csakúgy, mint a katonaságban, akkor lehet valaki hiteles vezető, ha saját magát is képes irányítani. Egy komplex, változékony, kiszámíthatatlan környezetben kell majd mind a katonai, mind az üzleti élet vezetőinek gyors és hatékony döntéseket hozni.

A dandártábornok néhány napja előadást tartott a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságán egy tudományos konferencián, ahol arról beszélt, hogy napjaink rendkívül dinamikus biztonsági környezetében az emberi tényező annyira fontos, hogy az adott esetben felülírhatja nemcsak a létszámbeli, hanem a haditechnikai fölényt is. A Biztonságpolitika nevű szakportál beszámolója szerint Porkoláb Imre a jövő hadviselését a változékonysággal, a bizonytalansággal, a komplexitással és a többértelműséggel jellemezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik