Belföld

Lemond az ORÖ elnöke

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke az egészségügyi állapotával magyarázta távozását.

A szervezet vezetéséért folytatott harc kereszttűzében álló Hegedüs István az atv.hu-nak jelentette be, hogy még a héten lemond a posztjáról.

Vajda László, az ORÖ fideszes képviselője az ATV Start hétfő reggeli műsorában arról beszélt, hogy a képviselők és az elnök között folytatott tárgyalások során megállapodtak, hogy Hegedüs távozik a szervezet éléről.

Hegedüs viszont most azt mondta, hogy ez az ő személyes döntése volt.

Teljesen ráment az egészségem erre a stresszhelyzetre

– mondta. Ráadásul egyre több fenyegetés éri, és nem látja, hogy eredményeket tudna elélrni, amely a magyarországi cigányság rövidtávú jólétét biztosítani tudná.

Hegedüs Istvánt januárban szívinfarktus gyanújával vitték eszméletlen állapotban kórházba. Az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlési ülésen Buri Edina hivatalvezető azt közölte, hogy az ülés elmarad az elnök akadályoztatása miatt. A közgyűlést azonban vitatott módon megtartotta a 47-ből 27 képviselő, aki új megbízott elnököt választott a szervezet élére Balogh János személyében. Akkor a zárt ülésen megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és Buri Edinától. Döntöttek a hivatalvezető foglalkoztatásának azonnali megszüntetéséről, valamint arról, hogy méltatlansági okokból felfüggesztik az elnököt tisztségéből, és méltatlansági eljárást kezdeményeznek ellene a bíróságon.

A fővárosi kormányhivatal azonban január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.

Most vasárnap határozatképtelenség miatt elmaradt az Országos Roma Önkormányzat délutánra összehívott közgyűlése. Hegedüs István, az ORÖ elnöke a határozatképtelenséget megállapítva azt mondta, hogy nincs jelen a szükséges 24 képviselő, így az ülést berekeszti. Közölte, a szervezet közgyűlését rövid időn belül újból összehívja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik