Belföld

Vona lobbierőt ígért Salgótarjánnak

Amennyiben Hulitka Istvánt választják polgármesterré, erős országgyűlési lobbierőt biztosítunk a városnak és a leendő polgármesternek - mondta a Jobbik elnöke.

Vona Gábor szerint a Fidesz soha nem szerette Salgótarjánt, soha nem volt fontos neki ez a város. Az MSZP országosan szétesett állapotban van, egy megyeszékhely pedig nem engedheti meg magának, hogy olyan polgármestert válasszon, aki mögött nincs stabil politikai közösség és országgyűlési erő – tette hozzá.

Ma Magyarországon a legerősebb ellenzéki párt és a második legerősebb politikai közösség a Jobbik. Mi, amennyiben Hulitka Istvánt választják polgármesterré, erős országgyűlési lobbierőt biztosítunk a városnak és a leendő polgármesternek

– mondta Vona Gábor.

A Jobbik szerdán Ózdon kezdte meg, majd csütörtökön és pénteken Salgótarjánban folytatta kihelyezett frakcióülését. A pártvezető elmondta: az egészségüggyel, az oktatással és az alaptörvény módosításáról beszéltek, “azokról a kérdésekről, amelyek ma talán leginkább foglalkoztatják a közéletet és az állampolgárokat is”.

Vona Gábor elmondta, óriási hibának tartja, hogy a Fidesz az ellenzéki aggodalmak, kritikák ellenére változtatás nélkül terjeszti be az Országgyűlés elé a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítási tervet.

Aljas Fidesz-taktikát emlegetett

Ha a Fidesznek valóban Magyarország biztonsága a fontos, akkor igenis egyeztetnie kellett volna az ellenzéki frakciókkal, különösképpen velünk, hiszen mi az elmúlt fél év során a migráció kérdésében számtalanszor bizonyítottuk, hogy konstruktívak vagyunk – fogalmazott a politikus, példaként említve a honvédség határokon történő bevetését, amelynek kétharmados többséggel történő elfogadásához a Jobbik is hozzájárult.

A Jobbik javaslata három nap türelmi időt adna a kormánynak, hogy azonnal megtehesse a szükséges intézkedéseket, utána az Országgyűlés összehívására köteleznék a kabinetet.

Vona Gábor megdöbbentőnek nevezte, hogy a Fidesz ezt nem támogatja, és hangsúlyozta, “azt az aljas politikai taktikát pedig visszautasítják, amely az emberek félelmére próbál alapozni, és ezt a félelmet felhasználva, a terrorizmusra hivatkozva egy pártállami időt próbál újjáéleszteni Magyarországon”.

Két hét van hátra

A Jobbik – erősítette meg – ebben a formában nem támogatja az alaptörvény-módosítást, de a maga javaslatait fenntartva továbbra is nyitott a tárgyalások folytatására, Magyarország biztonságának megerősítésére. Egyúttal egy új pártállami rendszer kialakítását is szeretnénk megakadályozni – szögezte le Vona Gábor.

A salgótarjáni Főtéren tartott tájékoztatón az elnök arra is kitért, hogy az oktatás, az egészségügy és a korrupció témáiban indított nemzeti konzultáció nem lesz pénzpazarló, nem álkérdésekkel terhelik a magyar állampolgárokat. Valódi kérdésekkel küzdő ágazatokban, valódi megoldást keresve fordulnak majd postai úton az emberekhez a szakmával, civil szervezetekkel, érdekképviseletekkel történt egyeztetés után – mondta.

Salgótarjánban a 2014 októberében megválasztott szocialista polgármester, Dóra Ottó halála miatt kellett kiírni időközi polgármester-választást, amely február 28-án lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik