Belföld

Magyar vészhelyzet: még a sterilizáló sem működött az egri kórházban

Komoly gondok vannak az egri Markhot Ferenc kórház felújításával, néha nemhogy meleg-, még megfelelő hidegvíz-ellátás sincsen – értesült a Magyar Nemzet Pócs Alfrédtől, az intézmény baleseti sebészétől. A problémákra a neurológiai osztály betegei is panaszkodtak, előfordult ugyanis, hogy a vécét sem tudták lehúzni. Az orvos a lapnak elmondta: a szivattyú problémái miatt volt, hogy a gyerekeket csak melegített vízzel tudták fürdetni, a Törökfürdő melleti reumakórházban egy ideig még rendes fűtés sem volt.

Pócs Alfréd azonban még ennél is megdöbbentőbb hiányosságokról számolt be a lap pénteki számában megjelent cikkben:

Mindezek mellett nehézséget okoz, hogy a régi CT végleg tönkrement, miközben az MR-berendezés és a mammográfia is csak időnként működik

–  ecsetelte az orvos az áldatlan állapotokat. Hozzátette: az elavult diagnosztikai eszközök helyett ugyan vásároltak újakat, azok hónapokig a dobozban álltak és még most sem lehet őket használni.

Etikai eljárás Pócs ellen

Az orvos szerint súlyosan életveszélyes helyzet is előállt az intézményben, mikor a traumaügyelet egyetlen fúrómotorral kezdődött az egyik hétvégén. Csak a szerencsének köszönhető, hogy akkor nem volt tömeges sérülés. A használt fúrómotort sterilizálni kell egy-egy beteg után a készülék viszont december 22. óta nem működött, Gyöngyösre vitték át a műszereket. A helyzet mára megoldódott, több beavatkozás viszont csúszott a sterilizáló meghibásodása miatt.

A sebésznehézségként említi a szakemberhiányt és emlékeztet: tavaly októberben hat röntgenorvos távozott a kórházból a rossz munkakörülmények és a rossz hangulat miatt. A kórház nemrég azért került reflektorfénybe, mert ugyan a dolgozók pert nyertek, az intézmény fedezethiány miatt nem tudja kifizetni a több évig visszatartott kafetériát 1500 alkalmazottnak: legalább 300 millió forintról van szó.

A kórház igazgatónője, Tóth Ildikó a lappal közölte: a kafetéria ügyével kapcsolatban megkezdték az egyeztetést a az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviselői és a dolgozói érdekképviselet között. Az intézményvezető szerint Pócs Alfréd nem egyeztetett vele a a tényként előadott, szerinte azonban valótlan információkról, etikai eljárást kezdeményez ellene. Állásfoglalása szerint a vízellátás akadozását a technikai átállás okozta, de a dolgozókat időben tájékoztatták. Levele szerint a sterilizálóhoz külföldről kellet alkatrészt szerezni, de mára már nincsen gond a készülékekkel, az új MR és CT pedig próbaüzemben vannak, hamarosan fogadhatják a betegeket.

Ajánlott videó