Belföld
A Magyar Posta hiteles dokumentumokat készít és továbbít elektronikus úton

Civilek tiltakoznak a postatörvény ellen

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 17:47

Korrupcióellenes és adatvédelmi jellegű szervezetek írtak nyílt levelet a képviselőknek, hogy a közadatok megismerését erősen korlátozó javaslatot ne fogadják el.
Korábban a témában:

A Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz azért, hogy ne szavazzák meg a Magyar Postáról szóló törvénymódosító javaslatot.

A levelet aláíró szervezetek pénteki közleménye szerint “elkeseredéssel észlelték”, hogy Németh Szilárd fideszes képviselő a közpénzhasználat ellenőrzését és a közérdekű adatok megismerését jelentősen korlátozó javaslatot terjesztett elő. Szerintük ez illeszkedik a közérdekű adatok hozzáférését akadályozó törvények hosszú sorába.

Az aláírók szerint a javaslat értelmében a Magyar Posta és az általa tulajdonolt cégek titokban tarthatnák azokat az adatokat, amiknek a nyilvánosságra kerülése e vállalkozások

üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna”.

A nyílt levél jegyzői szerint az üzleti érdekek mint magánérdekek legitim védelmét a jelenlegi szabályok is biztosítják. A jogszabályok szerint olyan adatok nem hozhatóak nyilvánosságra, amik megismerése aránytalan sérelmet okozna. Mindez egyedileg mérlegelhetővé teszi a köz- és magánérdekeket. Minden ennél súlyosabb korlátozás szerintük elfogadhatatlan.

A törvényjavaslat azonban igen nagyvonalú a Magyar Postával szemben, hiszen mindent aránytalan sérelemnek tekint, ami

bármely piaci versenytárs számára indokolatlan előnyt jelenthet.

Az aláírók szerint a javaslat ellentmond az alaptörvény idézett rendelkezéseinek, önkényesen és parttalanul korlátozza a közpénzből gazdálkodó Magyar Posta működésére vonatkozó adatok megismerését és akadályozza a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó alapvető jog érvényesülését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.