Belföld

Civilek tiltakoznak a postatörvény ellen

Korrupcióellenes és adatvédelmi jellegű szervezetek írtak nyílt levelet a képviselőknek, hogy a közadatok megismerését erősen korlátozó javaslatot ne fogadják el.

A Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz azért, hogy ne szavazzák meg a Magyar Postáról szóló törvénymódosító javaslatot.

A levelet aláíró szervezetek pénteki közleménye szerint “elkeseredéssel észlelték”, hogy Németh Szilárd fideszes képviselő a közpénzhasználat ellenőrzését és a közérdekű adatok megismerését jelentősen korlátozó javaslatot terjesztett elő. Szerintük ez illeszkedik a közérdekű adatok hozzáférését akadályozó törvények hosszú sorába.

Az aláírók szerint a javaslat értelmében a Magyar Posta és az általa tulajdonolt cégek titokban tarthatnák azokat az adatokat, amiknek a nyilvánosságra kerülése e vállalkozások

üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna”.

A nyílt levél jegyzői szerint az üzleti érdekek mint magánérdekek legitim védelmét a jelenlegi szabályok is biztosítják. A jogszabályok szerint olyan adatok nem hozhatóak nyilvánosságra, amik megismerése aránytalan sérelmet okozna. Mindez egyedileg mérlegelhetővé teszi a köz- és magánérdekeket. Minden ennél súlyosabb korlátozás szerintük elfogadhatatlan.

A törvényjavaslat azonban igen nagyvonalú a Magyar Postával szemben, hiszen mindent aránytalan sérelemnek tekint, ami

bármely piaci versenytárs számára indokolatlan előnyt jelenthet.

Az aláírók szerint a javaslat ellentmond az alaptörvény idézett rendelkezéseinek, önkényesen és parttalanul korlátozza a közpénzből gazdálkodó Magyar Posta működésére vonatkozó adatok megismerését és akadályozza a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó alapvető jog érvényesülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik