Belföld

Német-török titkos paktumról beszélt Orbán Lillafüreden

Szerinte 4-500 ezer menedékkérőt kötelező erővel osztanának szét az EU-tagállamok között.

Német-török titkos paktumról beszélt Orbán Viktor szerdán, a lillafüredi frakcióülés elején elmondott értékelő beszédében – tudta meg a Magyar Idők. A kormánypárti lap szerint a miniszterelnök azt mondta: a megállapodást már megkötötték, de egyelőre nem merik nyilvánosságra hozni.

Orbán szerint a megállapodás lényege, hogy 4-500 ezer bevándorlót Törökországból az EU területére szállítanak, de nemcsak Németországnak kellene befogadnia őket, hanem „kötelező erővel osztanák szét őket a tagállamok között”. Orbán a következő időszak legfontosabb feladatának a török-német paktum elhárítását nevezte, és arról is beszélt, hogy meggyőződése szerint még ennek a „titkos megállapodásnak” a végrehajtása sem állítaná meg a „példátlan méretű migránsáradatot”, ami „még évekig sújtja majd Európát”.

Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a Miniszterelnökséget is azzal kapcsolatban, hogy meg tudják-e erősíteni, hogy elhangzottak a kormányülésen az Orbán Viktornak tulajdonított kijelentések, milyen információk állnak rendelkezésre a megállapodásról és milyen szinten dönthettek arról, hogy a menedékkérők befogadása kötelező érvényű legyen a tagállamok, így hazánk számára is.

A külügy sajtóosztálya azt válaszolta:

Brüsszeli körökben régóta terjed a híresztelés, hogy egyes uniós vezetők hajlanak több százezer, jelenleg Törökországban élő menekült Európába való betelepítésére annak érdekében, hogy Törökország állítsa meg az Európába irányuló bevándorlási hullámot. A magyar kormány ezt a megközelítést határozottan elutasítja, újabb százezrek betelepítése helyett végre meg kellene védeni magunkat és ha ez nem megye Görögországgal, akkor mennie kell Macedóniával és Bulgáriával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik