Belföld
kisvasút (Array)

Magáningatlanokra vezetnék a felcsúti kisvasutat

24.hu
24.hu

2016. 02. 11. 10:17

Van, akinek a házától néhány méterre robognának el a szerelvények. Orbánnak is írtak a felháborodott etyekiek, de még nem válaszolt.

Tiltakoznak az etyekiek a felcsúti kisvasút építése miatt – van, akinek az udvarába vezetnék a síneket, és olyan is, akinek az ingatlanára megállót terveznek. Mint arról az Origo nyomán beszámoltunk, kilencmilliárd forintos ráfordítással Etyekig vinnék a vonalat.

A Magyar Narancs információi szerint kiemelt beruházássá minősítik a kisvasút építését, ami azzal jár, hogy az állam kisajátíthatja azokat a magáningatlanokat, vagy azok egy részét, ahol a kisvasút áthalad. Márpedig a tervezett nyomvonalat úgy rajzolták meg, hogy a sínek átmennek olyan magántulajdonú területen, ahol családi ház és lovarda is található, ráadásul úgy, hogy a szerelvények néhány méterre haladnának el a lakóépülettől.

Az egyik ingatlantulajdonosnak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. budapesti központjában meg is mutatták a terveket. Amikor azt mondta, hogy ezt nem fogja elfogadni, állítása szerint mosolyogva tájékoztatták, hogy ez kiemelt állami beruházás lesz, így kisajátíthatják az ingatlanokat. Az ilyen eljárásnak az a menete, hogy egy független szakértő felértékeli a vitás ingatlanrészt, majd ez alapján kap a tulajdonos egy árajánlatot, és ha ezt nem fogadja el, jön a kisajátítási eljárás.

Az etyeki polgármester szerint korai a felháborodás, még nem biztos, hogy ezen a nyomvonalon halad majd a kisvasút, de úgy tudni, a település lakóinak korábban azt javasolta, mindenki írja le a problémáját, ő továbbítja majd azokat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felé.  Ha az állam bármely szerve megkeresi ezzel kapcsolatban az önkormányzatot, közmeghallgatást is tartanak majd – ígérte.

A helyiek ugyanakkor nem értik, miért kell magánterületekre rávezetni a nyomvonalat, amikor egyszerűen lehetne találni mindenki számára ideális megoldást. A környéken élők egyesület alapításán dolgoznak és aláírásgyűjtésbe is kezdtek, a miniszterelnöknek is írtak az üggyel kapcsolatban, de még nem kaptak választ.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.