Belföld

Gyurcsány elmesélte, hogy pisilt be Totó kutya Putyintól

– Totó kutya megvan még?

– Meg, bár húzza a lábát szegény.

Ez volt a Figyelő legfrissebb számában megjelent interjú legérdekesebb kérdése Gyurcsány Ferencről, amely nem Vlagyimir Putyinról szólt. Persze Putyinról is nagyon érdkes dolgokat mondott. Kiderült, hogy

  • Tíz éve Totó kutya odapisilt a szőnyegre, mielőtt megérkezett volna Vlagyimir Putyin a rózsadombi lakásba.
  • Gyurcsány szerint Putyin tehetséges és felkészült.

Az egyik legfelkészültebb és leginkább karizmatikus politikusnak gondolom. De mindig az a kérdés, hogy ki mire használja a tehetségét és karizmáját. A 2011-es dumaválasztásig azt hittem, sokakkal egyetértésben, hogy egy nagyon lassú demokratizálásra készül egy nagyon bonyolult országban. Ám ott történt valami, és 12 nyarától jöttek a kemény elnyomó törvények. Így megváltozott az én politikai viszonyom is hozzá, de elismerem, hogy elképesztően tehetséges.

  • Putyin politikájában Gyurcsány szerint nem a személyisége miatt lett fordulat, hanem mert felismerte, hogy az ő hatalmának is vannak korlátai.
  • Soha nem kötötte volna meg a Paks II. szerződését, főleg nem így.
  • Putyin nagyon keményen bánik a saját minisztereivel, sokkal durvábban, mint ami a magyar kultúrából következne.

2005-ben kemény harcokat vívtam a 2007-es uniós költségvetés forráselosztásáról, és sehogy nem tudtunk Blairrel megegyezni. Üzent, hogy beszéljek a külügyminiszterével, Jack Straw-val. Bemegyünk egy szobába, leül a kanapéra, és felrakja a lábát a dohányzóasztalra, árad belőle a felsőbbrendűség, s igen arrogánsan, az empátia teljes hiányával közli velem, hogy nem tud visszamenni a brit parlament elé ezekkel az igényekkel. Nagy-Britannia nem tudja ezt elfogadni, mindenkinek rossz, nekem is. Hát erre én is felraktam a lábamat az asztalra, és mondtam, hogy nekem meg a saját választóim előtt kell felelni. Szóval ez is a tárgyaláspszichológia része, ezért nem kell megharagudni.

  • Zapatero spanyol, Sócrates portugál exkormányfő és Gerhard Schröder. Velük van jóban Gyurcsány.
  • Van egy hivatalos levele az orosz követségtől, hogy nincs rajta a kitiltottak listájáról.

– Paks esetében is lehet számítani arra, hogy az orosz fél tartja magát a megállapodáshoz?

– Ha tudja. Az orosz pénzügyminiszter pár hete azt mondta, hogy ha ilyen ütemben megy tovább, mindkét nagy tartalékalapjuk elfogy az év végére. A reáljövedelmek tíz százalékkal csökkennek az idén, a költségvetés hiánya az öt százalékot meg fogja haladni, történelmi mélységben a rubel. Nem vitatom, hogy szándék van teljesíteni, de hogy képesek lesznek-e rá, azt még igen nehéz megítélni. Kazahsztánban most állítottak le egy nagy vízerőmű-építést.

Valamint

– Ebbe a gondolatmenetbe hogyan illeszthető be mindaz, ami Kölnben vagy Salzburgban történt szilveszter éjjelén?

– Ugyanúgy, ahogy beilleszthető a mi magyarságfelfogásunkba, hogy jó emberek vagyunk még attól, hogy négy-öt gazember ártatlan cigányokat ölt meg. Hogy Londonban letartóztattak jó néhány magyart, akik lányokat és fiúkat futtattak, és szexuális rabszolgaként tartották őket. Ennek is lehetne az a következménye, hogy Nagy-Britannia lezárja a határait a magyarok előtt? Ugye, hogy kikérnénk magunknak az ilyen bánásmódot?!

Nem kapnak pénzt Soros Györgytől, vagy az EU-tól. Utoljára 2014-ben adott Gyurcsány 14 millió forintot a DK-nak, de az még az Altus uniós szerződései előtt volt.

Jobb az, ha az aktív politikusnak nincs működő vállalkozása, ez tisztább helyzetet jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik