Belföld

Áder nem lesz ENSZ-főtitkárjelölt

Nem lesz ENSZ-főtitkárjelölt Áder János. A köztársasági elnök ezt újságírói kérdésre válaszolva közölte csütörtökön Sopronban, egy klímavédelmi rendezvény után.

Az államfő szerint minden olyan megbízatást, amit eddig a választóktól vagy a parlamenttől kapott, “igyekezett hiánytalanul és maradéktalanul” teljesíteni, és a jövőben is így szeretne tenni.

Elmondta, hogy amikor egy klímaváltozással kapcsolatos rendezvényen beszél, akkor az “a hírlapi kacsa újra elkezd hápogni”, amely szerint ő lenne a magyarországi jelölt.

Azt mondta, míg az ő államfői megbízatása 2017. május 9-ig szól, addig az ENSZ leendő főtitkárát idén, év végén fogják megválasztani. Azt a munkát, amit csaknem négy éve elkezdett, szeretné megbízatása végéig folytatni, s ilyen értelemben a felvetés “értelmetlen és felesleges”.

Az ENSZ tavaly decemberben intézett felhívást tagállamaihoz, hogy az átláthatóság jegyében nyilvánosan nevezzék meg jelöltjüket a főtitkári posztra. A dél-koreai Ban Ki Mun mandátuma idén, év végén jár le. A világszervezet szokásjoga szerint a főtitkári posztra a világ egyes régióinak országai rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatát, és a következő ciklusban – most először – a kelet-európai térség lesz soron.

Bulgária szerdán jelentette be, hogy Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatóját javasolja Ban Ki Mun utódjául, a szlovén sajtó pedig kedden számolt be arról, hogy Szlovénia hivatalosan Danilo Türk volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári posztjára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik