Belföld

Vácon állíthatják fel Hóman Bálint szobrát

Az Index birtokába került jegyzőkönyv szerint a váci Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság február 9-i ülésén a bizottság egyik külsős tagja, Moys Csaba bejelentette, hogy a székesfehérvári Hóman Bálint Alapítvány megígérte, hogy Vácnak adják a szobrot.

Állítólag (vagy legalábbis a jegyzőkönyv szerint) már a helye is megvan a műalkotásnak: egy közterület, de ha ebbe nem megy bele a városvezetés, akkor is felállítják a szobrot, egy magánterületen.

Moys Csaba vezeti a Váci Reménység Egyesületet is, ami már aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy támogatást szerezzenek a szobor köztéri felállításának – írja az Index.

A bizottsági ülésen szó volt, hogy nevezzék át a váci Hóman Bálint utcát Híradó utcára, mert “a város jóhírnevét veszteség éri”. Ezt négy váci ellenzéki képviselő kérte.

A városvezetés állásfoglalást kért a Kormányhivataltól, amely a Magyar Tudományos Akadémiát kérdezte meg. A kormányhivatal január 28-i válasza után Fördős Attila polgármester február 4-én kért állásfoglalást az MTA-tól, ám az a 9-i bizottsági ülésre nem érkezett meg, a határozati javaslatot pedig leszavazták.

Arról, hogy ki is volt Hóman, bővebben itt olvashat. 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik