Belföld

Kiadták a riasztást: nyakunkba szakad az ég

eso(210x140).jpg (Array)
eso(210x140).jpg (Array)
Szerdára narancssárga figyelmeztetés is érvényben van, már az első riasztásokat is megjelentették.

Szerdára az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, míg három megyére, Pest, Nógrád és Komárom-Esztergom megyére narancssárga, másodfokú veszélyjelzés van érvényben. A riasztás aktuális helyzetét itt láthatják.

Szerda hajnaltól intenzív csapadékkal és viharossá (60-80 km/h) fokozódó északnyugati széllel hidegfront érkezik. A front vonala reggel, kora délelőtt a Dunántúli-középhegység, Zala, Somogy térsége felett tart. Az Alföld déli, délkeleti részén ugyanakkor szerda kora reggeltől még a déli szél fokozódhat viharossá (60-70 km/h). A front mögött késő délutántól kiemelten a középső-északi országrészben (Pest megye északi fele, Dunazug-hegység, Nógrád megye és a szomszédos térségek), késő este az Alföld északi peremén 80-90 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak.

A szerdai csapadékmennyiség több helyen meghaladhatja a 15-20, elsősorban a Dunántúli-, és Északi-középhegységben a 30 mm-t. Elsősorban a Dél-Dunántúlon zivatar is kialakulhat. Az esőt a hegyvidéki területeken kb. 400-500 méter felett havazás váltja fel, de a csapadék nagyobb része itt is esőben várható. Főként a Dunazug-hegység, Börzsöny, Mátra, Bükk térségében este pár cm vizes, tapadó hó is hullhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 3 és 8, másutt 8 és 13 fok között alakul. A Dunántúlon és a középső országrészben reggel, délelőtt áll be a maximum, majd csökken a hőmérséklet. Késő estére 1 és 5 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökön keleten, északkeleten is csökken a felhőzet. Napközben felhőátvonulások lesznek, majd estére sokfelé kiderül az ég. Hajnalban, reggel keleten, északkeleten még eshet az eső. Napközben főként az ország északi felében alakulhat ki futó zápor. A nyugati szél megerősödik, az ország északi felén olykor viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 10 fok között alakul.

Pénteken szakadozott lesz a felhőtakaró felettünk, így legfeljebb néhány órás napsütés várható. Szórványosan valószínű eső. Ugyanakkor a csapadék mennyiségében nagy a bizonytalanság, egyes számítások szerint akár jelentős (5-15 mm) mennyiségű eső is eshet. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5, 10 fok között valószínű, de az Északi-középhegységben ennél hűvösebb idő ígérkezik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik