Belföld

A nemzeti konzultáció a Fidesz B-terve a terrortörvényre

Újabb nemzeti konzultáció indítására kér támogatást kormány a kormánypártok lillafüredi frakcióülésén.

Bár a képviselőknek kiküldött meghívó szerint a frakcióülés csütörtöki, szakmai etapjának napirendjén az alaptörvény terrorveszélyhelyzet bevezetésével összefüggő módosítása áll az első helyen, a VS-nek nyilatkozó fideszes vezetők szerint nincs realitása, hogy a kormány a parlamentben megszerezze az ehhez szükséges kétharmados támogatást.

A napirendi pont alatt így elsősorban arról tárgyal majd a két képviselőcsoport, hogy milyen – nem kétharmados – törvények elfogadásával vagy módosításával érheti el a kormány legalább részben az alaptörvény-módosításban szereplő, a mindennapok biztonságának erősítéseként kommunikált céljait.

A törvénykezési teendők mellett arról is döntenek majd a képviselők, hogy milyen formában kérje a Fidesz a választók támogatását a terrorveszélyhelyzet bevezetéséhez. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal még szombaton jelentette be, hogy a Fidesz az emberekhez fordul, ha az ellenzék elutasítja az alaptörvény-módosítást.

A frakcióülésen szó lesz a bürokráciacsökkentéssel, a csokkal, a földárverésekkel, de a vörösiszapper és Hagyó Miklós büntetőügye is várhatóan napirenden lesz.

A szerdai nyitónapon, vacsora után a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor tart politikai helyzetértékelést, amely után a képviselők kérdéseket a kormányfőnek.

A legutóbbi, szeptemberi, velencei kihelyezett frakcióülésen szintén a migránsválság volt a középpontban. Orbán Viktor akkor egyértelmű sikerként értékelte a kormány akkori fellépését és a szerb-magyar határon emelt kerítést. Pár napra rá azonban a drótakadályokkal addig le nem zárt horvát-magyar határszakaszon kezdtek özönleni az országba a menekültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik