Belföld

Nagyon bedurvul az idő – riasztó szél, eső az egész országban

vihar budapesten (Array)
vihar budapesten (Array)
Hidegfront jön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre négy megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést, amely szerdára már az egész országra érvényes lesz, három megye (Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád) kivételével, ahol még rosszabb lesz a helyzet, ezért ott már másodfokú (narancssárga) a figyelmeztetés.

Kedd délutántól késő estig északnyugaton (Alpokalja, Kisalföld, Bakony) viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél. A legerősebb széllökések meghaladhatják a 80 km/h-t.

Hajnaltól intenzív csapadékkal és viharossá (60-80 km/h) fokozódó északnyugati széllel hidegfront érkezik.

A front vonala reggel, kora délelőtt a Dunántúli-középhegység, Zala, Somogy térsége felett tart. Az Alföld déli, délkeleti részén ugyanakkor még a déli szél fokozódhat viharossá (60-70 km/h). A front mögött késő délutántól kiemelten a középső-északi országrészben (Pest megye és a szomszédos térségek), késő este az Alföld északi részén 80 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Szerdán a csapadék mennyisége több helyen meghaladhatja a 15-20, a Dunántúli-, és az Északi-középhegységben pedig a 30 mm-t. A Dél-Dunántúlon zivatar is kialakulhat. Az esőt a hegyvidéki területeken 400-500 méter felett havazás válthatja fel, főként a Dunazug-hegység, Börzsöny, Mátra, Bükk térségében este pár centis vizes, tapadó hó is hullhat – tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az erős hidegfronti hatás fejfájást, migrént, a vérnyomás ingadozását okozhatja. Erősödhetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél gyakoribbak lehetnek a görcsök. Hosszabb lesz a reakcióidő.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik