Belföld
szlovák gázoló (ingyenes, eva rezesova)

Nem tetszik az igazságügyi szakértőknek a Rezesova-reformterv

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 08. 17:43

Nagyjából 3000 szakértő nevében az igazságügyi jogalkotásért felelős helyettes államtitkárhoz fordult több igazságügyi szakértői kamarai vezető: azt kérik, vegyék figyelembe az észrevételeiket, és – amíg nem sikerül egyeztetett megoldásra jutni – halasszák el az őket érintő reformtörvény-tervezet előterjesztését a parlamentnek  – számolt be az Index.

A reform előkészítése évekkel ezelőtt kezdődött, azért került fókuszba, mert a Rezesova-ügy miatt megrendült a közbizalom az igazságügyi szakértőkkel szemben. A tervezet idén január 20-án került fel a kormány honlapjára, a társadalmi véleményezésre mindössze hat napot adtak, ennek ellenére a  Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK) elküldte megjegyzéseit az államtitkárnak.

A szervezet kritikái szerint az újítással növekedne a szakértők fenyegetettsége, ami elriasztaná a pályára készülőket, kitalált 3 évenkénti minősítési rendszert alkalmatlannak tartják, ráadásul megszűnne a kamarán belüli fellebbezés lehetősége. Jogorvoslatért csak a bírósághoz lehetne fordulni, ami szerintük elvágná az érdemi, ismételt alapos vizsgálat lehetőségét mondjuk egy etikai ügyben. Kifogásolják, hogy eseti szakértőként véleményt adhatna a bíróságon olyan is, aki nem az adott szakterületen működik. A szervezet úgy látja: a centralizálást kitűző tervezet korlátozná a kamara demokratikus működését, ráadásul a tervezet áprilisi hatályba lépés könnyen kaotikus, jogilag is zavaros állapothoz vezetne, mert az egykamarás rendszer kialakításának logikai és ütemtervi átgondolása hibás, önmagának is ellentmondó.

Turán Zsolt, a BISZK elnöke a portálnak elmondta: bár az államtitkárnak levelüket elküldték, választ még nem kaptak. További részletekért kattintson ide.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.