Belföld

Le kell szoktatni a drogról az újszülött csecsemőket

Rángás, hányás, remegés, állandósuló kínzó görcsök, láz. Akár már a születés után hat órával jelentkezhetnek a súlyos elvonási tünetek a csecsemőknél

mondta a Borsnak egy gyermekneurológus.

Világra jövetelük után természetszerűleg megszűnik a drogutánpótlás a szervezetükben, és az elvonási tünetekbe akár bele is halhatnak. Metadont vagy morfinszármazékot csepegtetnek a picik nyelvére, természetesen csökkenő adagokban, így a kicsik pár hét alatt „lejöhetnek a szerről”.

Szörnyű kínokat élnek át azok az újszülöttek, akiket drogfüggő édesanyák hoztak a világra. A legtöbb terhes mama megpróbál leszokni, de ha hirtelen teszik, abba akár bele is halhat az ártatlan magzat.

A közelmúltban nagy vihart kavart annak a két nőnek az esete, akiknél partidrog-túladagolás miatt kellett megindítani a szülést. Nemcsak ők, de gyermekük is közvetlen életveszélynek voltak kitéve.

Hivatalos adatokat nem lehet tudni, de a szakemberek szerint évente ezernél is több olyan újszülött jön világra Magyarországon, akik születésük után a drogtól, majd pedig annak hiányától szörnyű kínokat élnek át.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik