Belföld

Sok kimentett devizahiteles az eszközkezelőnek sem tud fizetni

Már százak hagyták el a programot, nekik máshogy kell megoldaniuk a lakhatásukat.

386 millió forinttal tartoznak az otthonvédelmi akcióprogram devizahitelesei a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek – írja a Népszabadság. Eddig 1200 – korábban devizahitelébe belebukott, azután megmentett – ügyfél szerződését mondták fel hátralék miatt.

A kiszámlázott lakbérek 11 százalékát nem fizetik az otthonvédelmi programba bevettek – a nem fizetők számáról az eszközkezelő nem tudott tájékoztatást adni, csak az összegről. A lakbér összege lakásonként eltérő, de átlagosan 11 ezer forint havonta. A bérlők a társadalom legszegényebb, halmozottan hátrányos körülmények közt élő családjai közül kerülnek ki.

A szabályok szerint a hathavi lakbértartozást felhalmozókkal felbontják a határozatlan idejű szerződést, és határozott idejűt ajánlanak helyette, a bérlővé vált egykori ingatlantulajdonos pedig mentorszolgálattal támogatva rendezheti adósságát. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat nem pénzzel, hanem a költések kordában tartásával segít, ahogy magáncsőd esetében a csődgondnok.

A programot eddig 2-300 ügyfél hagyta el, nekik más úton kell megoldaniuk a lakhatásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik