Belföld

Bombával fenyegette a bíróságot, letöltendőt kapott

Egy év letöltendő börtönre ítélte pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a férfit, aki két nappal korábban telefonon bombával fenyegette a bíróságot, közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

A vádlottal szemben egy másik ügyben a Fővárosi Törvényszék jár el másodfokon, melynek szerdai tárgyalására idézték.

Abban az eljárásban korábban első fokon zsarolás miatt 3 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, továbbá elrendelték egy további – segítségnyújtás elmulasztása és más bűncselekmények miatt indult – ügyben jogerősen kiszabott 1 év 4 hónapos felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását. Annak a próbaideje alatt követte el a zsarolást a vádlott és mindeközben röviddel a szerdai másodfokú tárgyalás előtt fenyegetett robbantással.

A vádlott éppen a tárgyalásra tartott, amikor útközben egy nyilvános telefonkészülékről felhívta a 122-es segélyhívó számot és bejelentette, hogy “a Markó utcai bíróságon bomba fog robbanni egy órán belül”. (A Markó utcában található a Fővárosi Törvényszék és a Pesti Központi Kerületi Bíróság, továbbá a Kúria és a Fővárosi Ítélőtábla épülete.) Mikor a vádlott megérkezett a törvényszéki tárgyalás helyszínére, a tárgyalóterem előtt elfogták a rendőrök.

A gyorsított, bíróság elé állításos eljárásban már pénteken sor került tárgyalásra, ahol a vádlott a terhére rótt bűncselekményt beismerte, arra hivatkozott, hogy pillanatnyi meggondolatlanságból cselekedett, de már megbánta tettét.

A PKKB a rendelkezésre álló bizonyítékok – vádlotti vallomás, rendőri jelentés, hang- és térfigyelő kamera felvételek – alapján megállapította a vádlott bűnösségét közveszéllyel fenyegetés miatt és egy év börtönre ítélte azzal, hogy legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság elrendelte továbbá a vádlott előzetes letartóztatását.

A PKKB elsőfokú ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

A vádlott célja tettével a másodfokú tárgyalás elhalasztása volt, ám a szerdai bombafenyegetés, illetve az annak nyomán elrendelt biztonsági intézkedések a bírósági ügymenetben nem okoztak fennakadást, így a vádlott ügyében kitűzött másodfokú tárgyalást is megtartotta a bíróság – közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik