Belföld

A Fóton élő fiatal menekültekről írt az ausztrál lap

A legtöbben továbbindulnak Németország felé, de vannak, akik maradnak és folytatják tanulmányaikat.

A fóti gyermekotthonban elszállásolt fiatalkorú menedékkérőkről közölt riportot az ausztrál Sydney Morning Herald. Azt írják: a gyermekotthon Magyarország kedvesebb arcát mutatja azzal szemben, amit korábban lehetett olvasni, például a határkerítéssel kapcsolatban.

Kádas István, a gyermekotthon igazgatója azt mondta: a srácok Németországba tartanak, de ő sem tudja, miért. Talán a szüleik indítják oda útnak őket, Magyarországról viszont azt sem tudják, hogy létezik. A létesítmény harmadrészt fiatalkorú bűnelkövetőket, harmadrészt fogyatékkal élőket és harmadrészt kiskorú menedékkérőket lát el. Együtt élnek, egymással játszanak. Négy év alatt négyezer kiskorú menedékkérő fordult meg Fóton, ebből 2460-an tavaly. Volt, hogy 314-en voltak itt egyszerre, most tizenketten vannak. A rendőrök hozzák ide őket, de a létesítmény nem börtön: ha tovább akarnak menni Németország felé, nem állíthatják meg őket. De voltak már, akik úgy döntöttek: Magyarországon folytatják a tanulmányaikat, magyarul kezdtek tanulni.

Két fiatallal is beszéltek, akik évekkel korábban jöttek Fótra, majd a gyermekotthonból védett házakba kerültek. A berber származású Hassan juhász volt hazájában, de menekülnie kellett, miután meg akarták ölni, bosszúból azért, mert nagybátyja végzett egy emberrel. Teherautákra kapaszkodva jutott el Líbiáig, onnan Oroszországba akart menni, de azt mondták, jobban jár a nyugattal. Görögországban hamis igazolvánnyal kapták el, majd elengedték, a Balkánon keresztül egészen Magyarországig jött. Ez hat éve volt. Az afgán Haasebullah jómódú családból jött, nem lett volna miért Európába jönnie, de a tálibok szemet vetettek a földjükre, a szeme láttára lőtték agyon testvérét és nagybátyját. Szülei embercsempészeknek fizettek, hogy őt és másik testvérét Európába vigyék. A szülők elköltöztek, a fiú nem tudja, mi van velük.

Mindketten hálásak két tanáruknak, akik segítettek nekik megtanítani a magyar nyelvet és támogatták továbbtanulásukat. Hassan fizioterapeutának készül, Haseebullah informatikát tanul. A kórházban, ahol Hassan gyakorlaton van, sokszor kérdezik a betegek, honnan jött, érdekli őket a fiú története. Haseebullah elvett egy magyar lányt. Az újságíró megkérdezte: mit szólnának a szülei, ha megtudnák, hogy jó muzulmán pastuként egy katolikus magyar lánnyal házasodott? „Ó, ez nem zavarná őket, örülnének, hogy élek. Ők jó emberek, azt akarták, hogy jól éljek” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik