Belföld

Viharos széllökések jöhetnek

xaver-szupervihar(2)(960x640).jpg (xaver, szupervihar, orkán)
xaver-szupervihar(2)(960x640).jpg (xaver, szupervihar, orkán)
Az eső elvonultával kissé hidegebb lesz, de azért lehet még a héten 15 fok is, a Dunántúlon a szél viharossá fokozódhat.

 

Elhagyja a Kárpát-medencét az országos, kiadó esőt okozó, hullámzó frontrendszer, amely mögött már hidegebb, de tengeri eredetű légtömeg áramlik fölénk csütörtökön. Ennek következtében napközben gomolyfelhős égre, felhőátvonulásokra és szeles időre számíthatunk, főleg az ország keleti felében kialakuló összeáramlási vonal mentén pedig elszórt záporok, hódarazáporok is kialakulnak

Csütörtökön északnyugat felől tovább szakadozik a felhőzet, délelőtt az összefüggő felhőtakaró a délkeleti határainkat is elhagyja. Napközben sok gomolyfelhő képződik, a szeles időben az ország nagyobb részén felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Késő délutántól a gomolyfelhők mennyisége országszerte csökken, ugyanakkor a Dunántúl nyugati és északi megyéi fölé ismét vastagodó felhőzet érkezik. Délelőtt a déli és keleti határ mentén is mindenütt megszűnik a csapadék. Később legfeljebb futó zápor, hózápor esetleg hódarazápor alakulhat ki, nagyobb eséllyel az Ózd-Békéscsaba vonaltól keletre; estétől pedig Kisalföldön és az Alpokalján jelenhet meg kisebb, vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik, amely délutántól fokozatosan mérséklődik. Borsodban és a Hajdúságban az országos átlagnál jóval gyengébb légmozgásra számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 4 és 9 fok között alakul. Késő estére általában -3, +3 fokig hűl le a levegő.

Pénteken hajnalban, reggel még felhősebb lesz az ég, elszórtan havas eső, havazás, majd eső is lehet, napközben azonban már többórás napsütés várható. Az északnyugati szél napközben megélénkül, a Balaton környékén és attól északra meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 8 fok között alakul.

Szombaton túlnyomóan napos idő várható, csak estétől növekedhet meg kissé a felhőzet. Az éjszaka képződött ködfoltok napközben feloszlanak. Csapadék nem lesz. A déli szél megélénkül, a Dunántúl északi felében meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között várható.

Vasárnap délutánig gyengén felhős, napos idő ígérkezik, majd nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól egyre több helyen elered az eső, a keleti megyékben még nem valószínű csapadék. A déli szél tovább erősödik, a Dunántúl több pontján viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +7 fok között alakul, az északi völgyekben lesz a leghidegebb, ugyanakkor a szeles Nyugat-, és Észak-Dunántúlon a legmelegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 15, az Északi-középhegységben 6 és 9 fok között várható.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik