Belföld

Vagyonnyilatkozatok: fejenként másfél millióval lettek szegényebbek a képviselők

Pedig a jegybanki adatok szerint átlagosan tíz százalékkal gyarapodtak a magyarok egy év alatt.

Osztott-szorzott a Blikk, és a vagyonnyilatkozatok alapján arra jutott: jelenleg 2 milliárd 370 millió forint a honatyák összvagyona, adósságuk pedig eléri az 1 milliárd 439 millió forintot – mindez azt jelenti, hogy egy év alatt összesen 276 millióval lettek szegényebbek, ami fejenként közel másfél millióra jön ki.

Ha hinni lehet a Matolcsy György vezette jegybank adatainak, akkor a képviselők körében épp ellentétes tendencia figyelhető meg, mint a teljes lakosságnál: az MNB szerint ugyanis tavaly közel tíz százalékkal gyarapodtak a magyarok az előző évhez képest. Pedig a képviselők a hazai átlagbér négyszeresét vihetik haza, átlagosan nettó 650 ezer forintot, a további juttatásoknak köszönhetően pedig a lakhatásra és üzemanyagra is kevesebb gondjuk van.

A legtehetősebb honatya egyébként Seszták Miklós gazdasági miniszter 235 milliós vagyonnal, 46 politikusnak viszont tízmillió forintot meghaladó tartozása van. Győrffy Balázs fideszes képviselő, az agrárkamara elnöke, a földárverések ötletgazdája 180 millió forint hitelt vett fel tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik