Belföld

Gyereksírokra építhettek volna társasházat Szegeden

Épp az alapoknak ásták ki a gödröt, amikor kiderült Szegeden, hogy egy temetőre készülnek társasházat építeni. Régészek 67 gyereksírt találtak a helyen az 1700-as évekből.

Régészeket kell hívnia egy szegedi építtetőnek, aki a Felhő utcában akar felhúzni egy társasházat, mivel gyereksírokat találtak a telken – írja a Délmagyar. Nyilvántartott lelőhelyen épülne a ház, ezért kell ásatásokat kezdeni, amihez a Móra Ferenc Múzeum biztosít majd szakembereket.

Decemberben végeztek próbafeltárást, a negyedik kutatóárokban bukkantak először sírokra. Azóta 67 darabot tártak fel, zömmel gyerekkoporsókat és -csontokat leltek. Az elhunytak 0-6 év közöttiek, amit megmagyaráz, hogy akkoriban, a XVIII. században még magas volt a gyermekhalandóság.

Fura csontok

Előkerültek rózsafüzérek gyöngyei, bronzkeresztjei és ruhagombok is, a koporsók fehérek voltak, vörös díszítéssel. Találtak különös csontozatú maradványokat, az egyik eltemetett embernek vastagabb volt a lábszárcsontja, mint a combcsontja.

A temetőt 1720-30 körül nyithatták azért, mert megtelt a Szent Demeter templom körüli sírkert. A Felhő utcában lehetett kb. a temető központja, 1831-ig temettek itt. Ekkor megtelt és a város megnyitotta a Belvárosi temetőt.

A régészek a hétvégéig dolgoznak majd, a leleteket a Móra Múzeumba viszik, a csontokat antropológiai vizsgálatoknak vetik alá. A jogszabályok szerint amúgy 30 nap állna a régészek rendelkezésére és négyzetméterenként nettó 3150 forintot kell fizetnie az építtetőnek ezért. A Felhő utcai ingatlannál 390 négyzetméter az alapterület, ez 1,5 millió forint pluszköltséget jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik