Belföld

Vajna miatt öröm nem korrupcióellenes kormánybiztosnak lenni

A fideszes Budai Gyuláé az utóbbi idők egyik legárulkodóbb mondata.

A magyar igazságszolgáltatás alkalmatlan arra, hogy ilyen ügyeket végigvigyen – mondja az enyhe Hagyó-ítéletről a csütörtökön megjelenő Heti Válaszban Budai Gyula. A második Orbán-kormánynak az előző ciklus elszámoltatásért felelős kormánybiztosa a Hagyó-ügyben meghozott elsőfokú ítéletet az igazságszolgáltatás szégyenének és válságtünetének nevezi.

Magyarországon, sajnos, elvétve akad olyan bíró, aki egy volt politikusra végrehajtandó börtönbüntetést merne kiszabni.

Budai Gyula arra a kérdésre, hogy korrupciónak tekinti-e, ha Andy Vajna monopoljogot kap kaszinóüzemeltetésre, majd gigantikus állami hitelt a TV2 megvásárlására, talányos választ ad. A fideszes politikus szerint állami hitelhez meghatározott feltételek szerint lehet hozzájutni.

Gondolom, ebben az esetben adottak voltak a feltételek. Annyit azért hozzátennék: nagyon-nagyon örülök, hogy már nem vagyok elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos. Maradjunk ennyiben.

Emlékeztetőül, néhány éve Navracsics Tibor a Fidesz programjában élesen bírálta a szocialistákat, amiért a nyilvánosság előtt támadták az igazságszolgáltatás intézményrendszerét. Lázár János ugyanott pedig az elszámoltatás kapcsán ezt írta.

Sokan érzik úgy, ma a kormány egy bűnszervezethez hasonlít, amely fosztogat és szétesik a korrupciótól. Állami és kormányzati szervezetek maffiaszerű működését halljuk és tapasztaljuk. Nemzeti ügynek tekintjük, hogy a kormány számoljon el az adófizetők rábízott forintjaival, számoljon el az Európai Unióból érkező támogatásokkal, számoljon el az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik