Belföld

Itt a figyelmeztetés: esővel rohanja le az országot a hidegfront

Hidegfront helyeződik ma a Kárpát-medence fölé, amely rajtunk hullámot vet, délutántól nagy területen kiadós esőt okozva. Hét megyében figyelmeztetés van érvényben.

Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nyugat felől a késő délelőtti, déli óráktól egyre nagyobb területre kiterjedő, intenzívebb eső várható. Elsősorban a Dunántúl középső és déli, illetve a Duna-Tisza közén a csapadékmennyiség jellemzően meghaladhatja a 20, helyenként a 30 mm-t. Estétől a hőmérséklet hirtelen visszaesésével párhuzamosan a Dunántúl magasabban fekvő részein, illetve az Északi-középhegység magasabb csúcsain havas eső, havazás is várható. A Dunántúli-középhegységben, Mecsekben az esőt követően több cm vizes, tapadó hó is hullhat. Csütörtökre virradó éjszaka a gyengülő intenzitású csapadék fokozatosan délkelet felé szorul vissza.

Szerda délutántól, estétől többfelé megerősödik az északira, északnyugatira forduló szél. Előbb a Dunántúl nyugati és középső részén, majd a Dél-Dunántúlon, késő este a Dél-Alföldön átmenetileg viharos, helyenként 60-70 km/h-t meghaladó széllökésekre is számítani lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között várható, délen lesz a melegebb. Késő estére 1 és 7 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökön hajnalig az ország nagyobb részén borult lesz az ég, majd felszakadozik a felhőzet, és néhány órára kisüt a nap. Napközben gomolyfelhők képződnek, és a szeles időben felhőátvonulásokra számíthatunk. Estétől az északi megyéket ismét vastagabb felhőzet éri el. Reggelig megszűnő jelleggel még többfelé lesz eső, havas eső, napközben azonban már csak egy-egy zápor, hózápor fordulhat elő. Estétől az Észak-Dunántúlon ismét lehet eső, havas eső, az Északi-középhegységben havazás. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, elsősorban a Bakony környékén viharossá is fokozódik, az ország keleti részén és a délnyugati határvidéken mérsékeltebb lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 9 fok között valószínű.

Pénteken hajnalban, reggel még felhősebb lesz az ég, elszórtan havas eső, havazás is lehet, napközben már a csak a Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon lehet több felhő, másutt több órára kisüt a nap. Az északnyugati szél napközben sok helyen megélénkül, a Balaton környékén és attól északra meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 8 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik