Belföld
Gyongyospatai-romak(960x640)(1).jpg (gyöngyöspata, romák)

209 milliós kártérítésért perelnek a szegregált gyöngyöspatai roma tanulók

63 gyöngyöspatai roma tanuló fordult kártérítési keresettel az Egri Törvényszékhez azért, mert a – jogerős bírói ítélet szerint – szegregált gyöngyöspatai általános iskolában elkülönítették őket. A bíróság a per első tárgyalását 2016. február 3-án tartotta. Sem a KLIK, sem a korábbi iskolafenntartó önkormányzat sem tartja alaposnak a gyerekek igényét – írja szerdai közleményében az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány.

A szervezet több mint egyéves előkészület után, 2015 decemberében fordult keresettel a gyerekek képviseletében a bírósághoz. A perben a gyerekeket és az Alapítványt pro bono ügyvédek képviselik.

Miután a Kúria tavaly márciusban megállapította a CFCF által indított közérdekű perben, hogy a gyöngyöspatai roma tanulókat jogellenesen különítették el nem roma társaiktól és hogy a szegregált oktatásuk révén alacsonyabb minőségű oktatást kaptak, most az érintett gyermekek, fiatalok lépnek fel a bíróság előtt, hogy a szegregált oktatás miatt kárpótolják őket. A tanulók minden szegregált osztályban eltöltött tanév után 500 ezer forintot kérnek, összesen 209 millióra perlik a felelősöket.

A Kúria tavalyi döntése alapján nem vitás, hogy a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában etnikai alapon szegregálták a gyerekeket, ennek okán őket hátrány érte, s hogy ezért az államosítást követően a KLIK a felelős.

Nem túlzás

Dr. Kegye Adél, a CFCF ügyvédje a közlemény szerint elmondta, hogy a kártérítés összegét az irányadó bírói gyakorlat alapján határozták meg: ha 500 ezer forintot ítélt meg a bíróság egy a férfinak egy hasonló diszkriminációs perben, akinek egy áruház nem engedte be vakvezető kutyáját, akkor egy folyamatos, egész életet meghatározó jogsértés esetén, mint amilyen az iskolai szegregáció is, közel sem túlzás minden ilyen tanév után ugyancsak 500 ezret kérni.

Az alapítvány közlése szerint példátlan összefogás jellemezte a per előkészítését: az ELTE ÁJK hallgatói és önkéntes ügyvédek közreműködésével állt össze a kereset. Farkas János, a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a tárgyalást követően hangsúlyozta, szégyen, hogy a Kúria ítélete után a gyerekeknek külön kell perelni, s hogy az állam nem tartotta kötelességének, hogy egy ilyen elmarasztaló döntés után maga kompenzálja a gyerekeket az elvesztegetett évek miatt – írják.

A perben alperes KLIK, az általános iskola és a gyöngyöspatai önkormányzat is a kereset teljes elutasítását kérte. Az önkormányzatot képviselő ügyvéd hozzátette, ha jár is kártérítés, akkor a jelenlegi követelés legfeljebb 10%-át tartaná reálisnak. A per 2016. március 4-én folytatódik.

 

Ajánlott videó mutasd mind

Csodák történtek a Felházban

Március 15-én nagyszabású záróalkalmat rendezett a Tüskecsarnokban az Orbán Gáspár nevével fémjelzett keresztény mozgalom. A folytatásról kérdeztünk felházasokat és az egyik vezetőt. Videó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.