Belföld

Több sebből vérzik a medvék jóslata

Ők is érezhetik ezt, Nyíregyházán például ki sem mertek állni a nyilvánosság elé - békésen durmolnak a barlangban.

A népi megfigyelés alapján a medve február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján megszakítja téli álmát, kijön a barlangjából, és terveket készít a közeli jövőre nézve. Ha ugyanis süt a nap, meglátja saját árnyékát, visszabújik aludni, mert még hosszú lesz a tél. Ha viszont nincs árnyék, erőt vesz magán és elindul táplálékot keresni, hiszen tudja: itt a tavasz.

Nem alszik téli álmot

Semmiképp nem akarunk ünneprontók lenni, de kénytelenek vagyunk a tudomány nevében szót emelni.

Egyrészt a medve nem alszik klasszikus értelemben vett téli álmot, mint például a sün.

Utóbbi hibernálódik, testhőmérséklete gyakorlatilag megegyezik a környezet hőmérsékletével, csak öt fok alatt kezd némi hőt termelni, nehogy megfagyjon. Szívverése a percenkénti 200-ról 2-12-re csökken, légzése pedig 50-ről 13-ra.

Révészné Petró Zsuzsától, a Nyíregyházi Állatpark sajtószóvivőjétől ugyanakkor megtudtuk, a medve ezzel szemben csak úgynevezett téli pihenőt tart. Bevackolja magát egy védett helyre, légzése és szívverése is lelassul némileg, de például testhőmérséklete csak 7-8 fokot esik. Ez nem hibernáció.

Olyannyira nem alszik mélyen, hogy ha valaki megzavarja, nagyon gyorsan magához tér, és jó eséllyel lezavar egy pofont a zaklatónak.

Sokszor fel is ébred, élelem után kutatva kisétál, és ha talál valamit – mondjuk egy elhullott szarvast – addig vissza sem fekszik, amíg tart a lakoma.

Nagyon jól bírja a hideget, a téli pihenőre csak a táplálékhiány miatt van szüksége, étrendjének nagy része ugyanis növényi eredetű.

Katalóniában egy anyamedve és kölykei már január közepén úgy döntöttek, vége a télnek. Ottani szakemberek ezt a klímaváltozásnak tudják be:

Nem nyilatkoztak

Az idei tél hosszával kapcsolatban a nyíregyházi mackók – legalábbis cikkünk megjelenéséig – tartózkodtak az ilyen jellegű jóslatoktól. Ma még ki sem dugták orrukat a barlangból, nyugodtan szundikálnak összebújva.

Tavaly telibe talált az előrejelzésük, idén úgy látszik, nem vállalkoznak ilyesmire. Egyébként ha kijönnének, nem látnák az árnyékukat, felhős, ködös ott az idő – mondta a sajtószóvivő.

Ami pedig azt illeti, a népi jóslásoknak a múltban ugyan lehetett némi alapja, de a klímaváltozás mára mindent felforgatott – ezek már Cséki Gergő meteorológus, az Időkép.hu munkatársának szavai.

Süt is meg nem is, de meleg lesz

És ugye az időjárás még napon belül sem mindenhol egyforma, ha egy somogyi medve látja az árnyékát, még nem jelenti azt, hogy mondjuk Borsodban is süt a Nap. Így van ez ma is, nyugatról egyre vastagabb fátyolfelhők kúsznak az ország fölé, amelyeken eleinte még szűrt napfény áthatolhat. Azaz a medve jóslata azon múlik, hogy hol lakik, és mikor kezdi keresni az árnyékát.

Holnapra hidegfront hoz lehűlést, péntekre virradóra északon és keleten még hó is eshet, de gyorsan el is olvad. A hőmérséklet 3-8 fokot csökken, ám hétvégére ismét tíz fok fölé emelkedik.

Amennyire még viszonylag jó beválási eséllyel lehet előre tekinteni, vagyis a következő 10 napban nem látszik jelentős lehűlés. Ez persze még medvével és árnyékkel együtt sem jelenti azt, hogy máris itt lenne a tavasz.

(Kiemelt képünket köszönjük a Nyíregyházi Állatparknak.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik