Belföld

Jön az éjszaka, jön az erős szél

Ime a várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Estétől mindenütt beborul az ég, és vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható. Az éjszaka második felétől kezdve összességében sokfelé várható eső, de vasárnap napközben a főváros térségében és az Északi-középhegység területén csak elvétve eshet.

Vasárnap késő este, éjszaka a csapadék az ország északkeleti negyedén átválthat havas esőre, hóra. Szombaton a délnyugati szél a Dunántúlon egyre többfelé megerősödik, majd éjszaka már a Dunától keletre is várhatóak erős széllökések. Vasárnap hajnalban, reggel a szél északnyugatira, nyugatira fordul, és előbb a Dél-Dunántúlon, majd a déli óráktól már északon és keleten is mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 5 és 10 fok között alakul, reggel, délelőtt a Dél-Dunántúlon lehet a legmelegebb.

Az 50. szélességi körtől délre anticiklon alakítja kontinensünk időjárását, alapvetően napos, eseménytelen az idő, csak Olaszországtól nyugatra vannak felhősebb területek. Eközben Észak-Európa felett továbbra is gyorsmozgású ciklonok haladnak nyugatról kelet felé, a frontjaik mentén felhős, csapadékos az időjárás.

A ciklonok hátoldalán, így például Skóciában is nagy területen viharossá fokozódik a szél, sőt ott helyenként 150 km/órát meghaladó széllökések is előfordulnak. A legmagasabb hőmérséklet eloszlása a várakozásoknak megfelelően alakul, Glasgowban 10, Stockholmban 5-6, Moszkvában pedig 1-2 fokot mérnek. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását a most még Nyugat-Európa fölött végigsöprő hidegfront alakítja, de a mozgása hazánk fölött lelassul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik