Belföld

Beteg kisfiúval gyűjtött lájkokat a felcsúti Fidelitas

Hőzöng a hazai internet, amiért egy alakulóban lévő vidéki Fidelitas-csoport nem túl ízlésesen akart kedvelőket gyűjteni. Később ugyan visszakoztak, de inkább önsajnáltatás lett a vége.

Nagy felháborodást keltett a felcsúti – alakulóban lévő – Fidelitas csoport csütörtöki Facebook-bejegyzése – írja a 444. A kormánypárt ifjúsági szervezete kitett az oldalára egy öt fotóból készült, színezett képmontázst egy beteg kisfiúról, bizonyos Táltosról, aki nem tud járni.

A Fidelitas azt kérte az emberektől, hogy lájkolják az oldalt, és ahány kedvelés érkezik február 11-ig, ők annyi forinttal támogatják a fiú műtétjét.

A teljes felhívás így szól:

A Felcsúti Fidelitas annyi forintnak megfelelő összeggel támogatja a beteg kisfiú – Táltos – műtétjét, amennyien február 11. 18:00-kor összesen lájkolják a Felcsúti Fidelitas facebook oldalát.

A felhívás közzétételekor 162 ember követi oldalunkat, ez tehát 162 forintot jelent.

Ez jól jelzi, hogy nagy összeg valószínűleg nem fog befolyni a beteg srác családjához. A felhívásban hozzátették, mindenki ossza meg a képet, február 11-én pedig gyümölcsléosztást tartanak a Blaha Lujza téren, lehet majd adakozni. Azt is hozzáfűzték, hogy nem a csoport népszerűsítése a cél, “hanem, hogy közösen, sokan megmutassuk, hogy képesek vagyunk segíteni egy ilyen nemes ügy érdekében.”

Forrás: Facebook/ Felcsúti Fidelitas
Forrás: Facebook/ Felcsúti Fidelitas

A kommentelők zöme felháborodott sorokat írt, sokan trágár kifejezésekkel nyomatékosították, hogy nem értenek egyet a lájkvadászatnak tűnő projekttel. Eközben megtalálták a kisfiú édesanyjának Facebook-bejegyzését is, amiben épp a magyar egészségügy siralmas helyzetét említi meg.

Itthon az állam gyakorlatilag felszámolta az elérhető OEP-támogatásokat, melyek nagyban javíthatnának sok beteg gyermek állapotán, felszámolta a Nazarov-műtét finanszírozását (ezt tavaly még fizették, idén már nem), megszüntette a Suit-terápia támogatását, és korábban az oxigénterápiára is adtak támogatást, de most már nem, ezért kényszerülünk erre a nem kellemes nyilvános gyűjtésre!
Gyakorlatilag semmi elérhető OEP-támogatás nincsen jelenleg a Táltoshoz hasonló gyermekeknek.
Ha mindezek a támogatások megmaradtak volna, mi és sokan mások sem kényszerülnénk erre a gyűjtésre…

Az anya azt írja, nagyon drágák a kezelések, fel kellett függeszteni ezeket. Táltos egészséges magzat volt, majd váratlanul a 33. héten megindult a szülés, és a fiú súlyos oxigénhiánnyal jött a világra, ezért vannak komoly mozgásszervi problémái.

Indul az önmosdatás

Időközben a Felcsúti Fidelitas is elkezdte kimagyarázni a történteket, de egészen döbbenetes, néhol önsajnáltató módon.

Megkérünk mindenkit NE lájkolják az oldalt! Ugyanis nem az a célunk az ital-osztás mellett a problémás képpel, hogy lájkvadászatba kezdjünk, hanem hogy minél többen megismerjék Táltos történetét és a Blaha Lujzai italosztásunkat, hogy minél többen segítsenek a fiún!

Hozzátették, azért mert a “csoportunk neve ebből a 2 szóból áll, hogy Felcsút és hogy Fidelitas, ez nem azt jelenti, hogy mi egy milliókkal támogatott szervezet vagyunk.” Senki sem támogatja őket még, sőt az alapító diákmunkás béréből fizeti a promóanyagok gyártását, a csoport ismerkedő ebédjét és a Facebook-oldalt is (amit ugye ingyenesen létre lehet hozni).

Az akcióval kapcsolatban azt írja, ha egymillió lájkoló lesz, akkor természetesen szponzort kell keresniük. A cél nem 1 lájk 1 forintért, bár külső szemmel az oldal alkotója is belelátna az akcióba ilyen szándékot – ismerte el a hibát.

Lehetett volna hirdetni a gyümölcslé-osztást, kiadhattunk volna a marketingre 10.000 Ft-ot. De miért ne adnánk inkább ezt a pénzt a kis Táltosnak? Adjon minden felcsúti 1000 Ft-ot? Vagy utaljon mindenki 5 Ft-ot? Reálisan nézve, beláthatják, hogy ez sosem lesz annyira működőképes támogatási forma, mint, hogy valaki kattintson egyet és ezzel ugyanúgy segítve a kisfiú álmának megvalósítását.

– írta a 21 éves főiskolás, aki a jelenleg 273 kedvelővel rendelkező oldalt létrehozta.

Együtt: Böröcz mondjon le!

Az Együtt is reagált a történtekre: követelik, hogy Böröcz László mondjon le a Fidelitas-elnökségi tisztjéről. Válaszokat is akarnak tőle arra, “hány helyi Fidelitas-oldalon zajlik még a megtévesztő lájkgyűjtés”, illetve “volt-e tudomása a felcsúti akcióról”. Az egész szerintük még kiscicás videó esetén is kifogásolható lenne, így viszont “etikátlan” és “visszataszító” is.

Különösen szép a történetben, hogy nem máshol teszik ezt, mint Orbán Viktor falujában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik