Belföld

Újra behívót kapna mindenki 18 és 65 év között

A Jobbik bevezettetné az önkéntes sorkatonaságot. Komoly kedvezményeket adna 6 hónap szolgálatért.

A Jobbik az önkéntes honvédségi alapkiképzés bevezetését sürgeti. A határozati javaslatot benyújtották a parlamentnek. A párt szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, a honvédség jelenlegi állapotában a határok védelme nem biztosított. Azt szeretnék, ha az Országgyűlés felszólítaná a kormányt, dolgozza ki az önkéntes honvédségi alapkiképzés és katonai szolgálat feltételeit a 18 és 65 év közötti magyar állampolgároknak.

A javaslat szerint

minden 18 év feletti férfi értesítőt kap az önkéntes katonai alapkiképzés lehetőségéről, majd saját maga döntheti el, hogy él-e vele.

A jelentkezőket határon kívüli kiküldetésbe nem lehetne vezényelni. Aki hat hónapra vállalja az önkéntes katonaságot, az a szolgálat idejére szállást, ruhát, élelmet, orvosi ellátást, havi illetményt (a legkisebb öregségi nyugdíj kétszeresét) kap. A Jobbik a szolgálat után a (volt) felsőoktatási hallgatóknak a diákhitel visszafizetését — annak kamatmentessé tételével — megkönnyítené, a felvételizőknek pedig (a nyelvvizsgához hasonlóan) előnyt adna. A párt adókedvezményeket biztosítana a munkáltatónak, aki önkéntes honvédot alkalmaz.

Az előterjesztők (Novák Előd, Kulcsár Gergely, Mirkóczki Ádám) szerint az Alaptörvény szerint ugyan minden magyar állampolgár kötelessége a haza védelme, de éppen az állam nem biztosítja az ehhez szükséges alapkiképzést még azoknak sem, akik azt önként elsajátítanák.

A Jobbik előterjesztése alapján minden alkalmas jelentkező kapna katonai alapkiképzést, adott esetben rendfokozatot. Belőlük állhatna fel a „nyugvó” tartalékosi állomány, amely behívását pl. minősített helyzethez lehetne kötni.

A Jobbik szerint a sorkatonai szolgálat megszüntetése nagy csapás volt az ország önvédelmi erejére. A párt kihasználná, hogy a menekültek miatt érezhetően nőtt a lakosság bizalma a rendőrségben, honvédségben, “így a katonai feladatellátás iránt is nagyobb a fogékonyság”.

Novák Előd közben egy sajtótájékoztatón azt mondta, egyeztetést kezdtek a honvédség vezetőivel egyebek mellett a tartalékosok alacsony számáról. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a 45 év alatti önkéntes műveleti tartalékosok száma nem éri el a 800-at. A Jobbik alelnöke a Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vezetőitől megtudta, hogy a hivatásos katonának jelentkezők kétharmada alkalmatlan a szolgálatra. A jobbikos politikus szerint az önkéntes alapkiképzés bevezetésének alapvetéseivel korábban a honvédelmi miniszter is egyetértett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik