Belföld

Századvég: erősödő Fidesz, gyengülő Jobbik

szazadveg(210x140).jpg (Array)
szazadveg(210x140).jpg (Array)
Ahogy a több pártpreferencia-felmérés, úgy a kormányközeli Századvégé is azt mutatja, hogy megállíthatatlan a kormánypárt, az ellenzék meg a sarokban szűköl.

A Századvég legújabb, pártok támogatottságát vizsgáló kutatása szerint januárban tovább erősödött a Fidesz-KDNP, a Jobbik támogatottsága csökkent, a baloldalra pedig még mindig a belső szavazói mozgások jellemzőek. A Századvég Alapítvány azt írta: a Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártokkal szemben, jelenleg a teljes népesség 33 százaléka támogatja.

Közölték, a Jobbik tovább gyengült, jelenleg 12 százalékon áll. Az MSZP-re a lakosság 8, a Demokratikus Koalícióra 7 százaléka voksolna, az LMP-t 5, az Együttet pedig 1 százalék támogatja. Egyéb pártokra a lakosság 2 százaléka szavazna. A bizonytalan szavazók aránya január végén 32 százalék volt.

A Századvég kiemelte: a kutatás szerint a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödtek a kormánypártok. 45 százalék voksolna a Fidesz-KDNP-re, 22 százalék a Jobbikra, 14 százalék az MSZP-re. A biztos szavazók 10 százaléka választaná a Demokratikus Koalíciót (DK), 5 százaléka az LMP-t, 2 százaléka az Együttet. Más pártokra a biztos szavazók összesen 2 százaléka szavazna, ezek támogatottsága (például a Liberálisok, a Párbeszéd Magyarországért (PM), és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa)) egyenként nem éri el az 1 százalékot.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása január 22-26. között készült, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése hozott volna – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik