Belföld

Szmogriadót rendeltek el Salgótarjánban

kipufogó (kipufogó, )
kipufogó (kipufogó, )

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Salgótarjánban Fekete Zsolt alpolgármester szerdán a levegőszennyezettség miatt – közölte a városháza. A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket: hétfőn 88,9, kedden 98,1 volt az átlagkoncentráció.

Az alpolgármester azt javasolja, hogy a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges.

A szmoghelyzet további romlásának megelőzése érdekében azt kéri, hogy mérsékeljék a városban a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, az egyéni gépjárműhasználat helyett lehetőség szerint a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, szüneteltessék az építési, bontási munkákat, és tartsák be az avar és a kerti hulladékok égetésére vonatkozó tilalmat.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése alapján csütörtökön még nem várható számottevő változás a levegő minőségében. Ennek pénteken napközben, egy gyenge hidegfront hatására lehet nagyobb esélye.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik