Belföld

Hóman Bálint miatt perel a volt fideszes képviselő

Varga István szerint Orbán Viktor is támogatta az antiszemita miniszter rehabilitációját.

Perbe fogja Hóman Bálint miatt a Magyar Tudományos Akadémiát Varga István ügyvéd, aki az előző ciklusban fideszes országgyűlési képviselő volt. Azt mondta: az antiszemita politikus rehabilitációját korábban Orbán Viktor is támogatta. Varga azt szeretné elérni, hogy az akadémia vegye vissza tagjai sorába a szerinte törvénytelenül kizárt minisztert – írja a Népszabadság.

Varga több mint húsz éve szívügyének tekinti, hogy „az utókor szolgáltasson igazságot” Hómannak. Bár nem vitatja, hogy az egykori kultuszminiszter antiszemita nézeteket vallott, de szerinte „mindenkinek vannak hibái”. „Politikai nézeteit egyébként is külön kell választani a mindenki által nagyra becsült történészi, tudományos tevékenységétől” – közölte.

A képviselő elmondta: még 2010-ben, a kétharmados Fidesz-győzelem után parlamenti interpellációban akarta felhívni a figyelmet Hóman Bálint ügyére, Navracsics Tibor akkori igazságügyi miniszter azonban a felszólalást „levette a listáról”. Ezt a frakcióülésen szóvá tette, és azt is bejelentette, hogy perújítást akar kezdeményezni Hóman rehabilitációja érdekében, amire szerinte Orbán Viktor áldását adta.

A perújítás sikerrel járt, a bíróság jogerősen felmentette Hómant a háborús bűntett vádja alól, de ennek nem a miniszter antiszemitizmusához volt köze, hanem ahhoz, hogy 1946-ban a népbíróság a Szovjetunió elleni hadba lépés megszavazása miatt ítélte életfogytiglanra. Hómant így jogi értelemben rehabilitálták, ami Varga István szerint egyenértékű a politikai rehabilitációval, az MTA perbe fogásával pedig a tudományos rehabilitációt szeretné elérni.

A lap azt írja: Orbán Viktor és több fideszes politikus is üdvözölte Hóman Bálint utólagos felmentését, majd megváltozott a politikai széljárás, és a miniszterelnök a parlamentben már kollaboránsnak nevezte a volt kultuszminisztert. Nemrég a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobor mögül is kifarolt a kormány, megvonta támogatását.

Varga egyébként korábban azzal vált ismertté, hogy egy parlamenti vita során kijelentette: ha a nők több gyermeket szülnének, nem merülne fel a családon belüli erőszak. Később szavai miatt bocsánatot kért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik