Belföld

Négyszáz euróért hamis útlevéllel is be lehetett jönni az országba

Nagyüzemben szedték a kenőpénzt a határőrök, Záhonynál mindenkit lecseréltek.

Havi egy-kétezer euróra is szert tettek azok a magyar határrendészek Záhonynál, akik a személyautók és kisbuszok sofőrjeit tíz, a nagyobb buszok vezetőit öt euróra húzták le utasonként a gyorsabb ügyintézés érdekében – tudta meg a Népszabadság.

Tavaly négy akció keretében lényegében a határátkelő teljes állományát lecserélte az ügyészség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat – levadászták a csempészekkel üzletelő NAV-osokat, majd a határrendészek következtek. Összesen több mint száz rendőr és vámos csuklóján kattant bilincs, többségük azóta is előzetesben van.

A lap egyik forrása azt mondta: az első rajtaütés után három napig meghúzták magukat, nem kértek pénzt a sofőröktől, majd ugyanúgy folytatódott minden. Akik nem adnak kenőpénzt, több órás tétlen várakozásra, majd mindenre kiterjedő vizsgálatra számíthatnak.

A záhonyi rendőrök beszélgetéseit a titkosszolgálat is lehallgatta – a vámosok levadászása után már tudták, hogy ők következnek, arról beszélgettek, hogy kinek milyen fülesei vannak a következő ellenőrzés idejéről, és milyen jelek alapján szúrhatják ki a szolgálat embereit.

A legdurvább eset, amiről beszámoltak, hogy valaki hamis útlevéllel próbált meg belépni Magyarországra, de miután kifizetett 400 eurót, „kiderült”, hogy az útlevelével mégis minden rendben van. Azt már nem árulták el, hogy ez is a védelmi szolgálat egyik „provokációja” volt-e, vagy valóban sikerült egy nem uniós állampolgárnak így átlépni a határt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik