Belföld

Szép a befagyott Balaton? Akkor se menjetek rá, az Isten szerelmére!

A Holt-Tisza már oké. Egyébként pedig mindent csak saját felelősségre!

Számos folyó és kisebb-nagyobb tó felülete befagyott Jász-Nagykun-Szolnok megyében, saját felelősségre a Holt-Tiszán is lehet már korcsolyázni – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa szombaton az MTI-vel. A Balatonon ugyanakkor még nem javasolt a jégre menni. Csesznok Csilla tájékoztatása szerint a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság január 23-án végzett mérése alapján a szolnoki Holt-Tisza jégvastagsága – a mért pontokon – 11 centiméter, saját felelősségre használható korcsolyázásra. Hozzátette: a hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A jég használata nem engedélyköteles, mindenki saját felelősségére teheti azt, de érdemes figyelembe venni a tiltásokat és a szakemberek ajánlásait – hangsúlyozta. A természetes állóvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog, egységes a szerkezete – fűzte hozzá.

Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével. Továbbá kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon, rianás esetén – olvasható a police.hu-n. A tájékoztatás szerint a jégbeszakadásoknak halálos kimenetelű végkifejlete lehet, az ilyen jellegű balesetek fő veszélyét elsősorban a kihűlés jelenti. A jeges vízben a legkritikusabb időszak az első 1-2 perc, amikor úgynevezett “hideg sokk” éri a vízbe került embert és lényegében 1-2 perc alatt kihűlhet – áll a rendőrség honlapján.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szombaton délután az MTI-nek elmondta: a mérések szerint a Balatont már 8-13 centiméteres jég fedi, de a jégtakaró egyenetlen, ezért egyelőre nem javasolják, hogy a jégre menjenek az emberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik