Belföld

Kikelt az Akadémia Matolcsyék alapítványai ellen

24.hu
24.hu

2016. 01. 22. 12:55

Sérti a tudományos szabadság alapelvét a felsőoktatásban zajló térfoglalás – közölték.

Közpénznek minősülnek azok a kiadások, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank és az általa 260 milliárd forinttal feltőkésített alapítványok a felsőoktatásra fordítanak – foglalt állást a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Bizottsága. Az összegek felhasználása viszont nem felel meg sem a hazai, sem a nemzetközi normáknak és törvényeknek – közölte a testület. Érvelésük szerint a felsőoktatásra fordítható közpénzek felelőse a kormány, azon belül a felsőoktatásért felelős államtitkárság, a forrásokat pedig csak rendkívül szigorú szabályok szerint lehet felhasználni, világos felelősségi és ellenőrzési struktúrák keretében.

Az MNB és alapítványai ugyanakkor minden kötöttség nélkül, a nyilvánosságot és a szakmai kontrollt elkerülve, rejtett és átláthatatlan döntési folyamatok eredményeként használtak fel jelentős forrásokat – olvasható az állásfoglalásban. Az alapítványi programok deklaráltan egyfajta közgazdasági nézetrendszert akarnak uralkodóvá tenni, amit a felsőoktatásban történő térfoglalással próbálnak kivitelezni, ez pedig sérti a tudományos szabadság alapelvét és veszélyezteti a támogatott intézmények autonómiáját – véli az akadémiai bizottság.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a támogatott programok megkerülik a másokra kötelező minőségi mércéket, így a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság akkreditációs folyamatát is. Az anyagi függőség miatt pedig gyakran az érintett felsőoktatási intézmények saját minőségbiztosítási előírásai sem érvényesülhetnek. (Világgazdaság)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.