Belföld

Hiába jött Vajna, a bűn veri a politikát, de Orbán vitt mindent

Az új tulajdonos miatt nem változott jelentősen a Tények műsorstruktúrája.

A Nézőpont Intézet által vizsgált hat esti híradó (TV2, RTL Klub, M1, HírTV, ATV és Echo TV) közül továbbra is a Tények a leghosszabb, ez a műsor foglalkozik legtöbbet balesetekkel, bűnügyekkel, bulvárhírekkel, legkevesebbet a magyar politikával. A vizsgált csatornákon tavaly az utolsó negyedévében meghatározó maradt a bevándorlás, a párizsi terror után gyakoribbá váltak a külföldi terrorakciókról szóló hírek.

Mindemellett a családtámogatási rendszer és a gyermekétkeztetés bővítésének köszönhetően a szakpolitikai kérdések is fokozatosan megjelentek a napirenden.

A Fidesz legtöbbet az Echo TV-ben szerepelt (8,1 százalék), legkevesebbet az RTL Klub híradójában (4 százalék). Az MSZP-nek az ATV, a Jobikbnak a HírTV biztosította arányaiban a legtöbb megjelenési lehetőséget. Az Együtt és a PM megjelenéseinek felülreprezentáltsága nőtt az ATV és az RTL Klub adásaiban.

A 2015-ös év első feléhez hasonlóan Orbán Viktor volt a legtöbbet, saját hangon megszólaló kormányzati politikus az esti híradókban. A miniszterelnök 299 alkalommal beszélt a vizsgált hírműsorokban. Őt Lázár János követte. A miniszter sok (247) megjelenését az intézet a  „Kormányinfo” nevű, heti rendszerességű sajtótájékoztatóval magyarázza. (A mairól itt olvashat!)

A kormánypárti szereplők közül Kósa Lajos frakcióvezető beszélt a legtöbbet saját hangján (111). Az ellenzéki politikusok közül Vona Gábor (Jobbik) volt a legaktívabb (93), őt Tóbiás József (MSZP) követte (79). Az ellenzéki dobogó harmadik helyén Szigetvári Viktor (Együtt) végzett, 66 megszólalással. Schiffer András szerepléseinek száma jelentősen visszaesett az előző negyedévhez képest – írta a Nézőpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik