Belföld

Rendezik a könyvtárosok és teremőrök bérét

Épp tüntetni kezdtek volna a kulturális szféra közalkalmazottai, amikor a petíciójukra már meg is jött a kormányzati válasz: lesz bérrendezés.

Készül az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) – szakértőkkel és szakszervezetekkel folytatott tárgyalások alapján – a kulturális bérrendezésre vonatkozó javaslat – közölte a kultúráért felelős államtitkárság szerda este. Arra reagáltak, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) azonnali bértárgyalást követelt a Emmi Szalay utcai épülete elé szervezett akcióján.

A szakszervezet képviselői petíciót adtak át Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkárnak. Az államtitkárság közölte, hogy a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak bérrendezésének ügyére megoldási javaslattal rendelkeznek. A kormány arra törekszik, hogy a bértábla rendezése a kulturális és közművelődési területen dolgozók számára a valódi béremelkedést jelenthesse.

Nem mindenki közalkalmazott

A tárgyalások során kiderült, hogy a bérrendezés ügye a felszínen jelentkező tünetnél sokkal összetettebb kérdéskör, a különféle szakterületeken – alkotó és előadó-művészet, közművelődés, közgyűjtemények és az örökségvédelem – dolgozók eltérő bérkompenzációja miatt – tették hozzá. Az államtitkárság szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kulturális területen több szervezet működik gazdasági társaságként, amik nem a közalkalmazotti törvény, hanem a Munka törvénykönyve hatálya alá esnek.

Az állami és önkormányzati fenntartású kulturális intézmények mellett civil alapítványok, egyesületek és magántulajdonú gazdasági társaságok is fenntartanak kulturális intézményeket. Közölték azt is, hogy a szakszervezet egyik követelésére már 2015-ben megadták a választ, például azzal, hogy 1,2 milliárd forinttal növelték a kistelepülések kulturális normatíváját, aminek minimum összegét is meghatározta településenként 1,2 millió forintban.

A kulturális közfoglalkoztatási program szintén jelentős, éves szinten 10 milliárd forint nagyságrendű többlettámogatást jelent az ágazatnak – jelezték. Az államtitkárság szerint mindez azt mutatja, hogy az Emmi együtt dolgozik a szakterületen dolgozókkal lehetőségeik és munkakörülményeik jobbá tételéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik