Belföld

Az állam máris félmilliárddal tartozik az elítélteknek és ez megsokszorozódhat

Bilincs (Array)
Bilincs (Array)

Az államnak összesen félmilliárd forintot kell kifizetnie rossz börtönkörülmények miatt az érintett elítélteknek az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletei nyomán – derül ki a Népszabadság cikkéből. Hozzáteszik: ez az összeg könnyen lehet 15-20 milliárd forint is, mert három és fél ezer panasz még elbírálásra vár, az elítéltek pedig folyamatosan újabb beadványokat nyújtanak be.

A bíróságot nem érdekli, hogy ki miért került a rácsok mögé, az ítélkezési gyakorlat pedig azt mutatja, hogy azokat, akik éveket húztak le olyan zárkában, amelyben az egy főre eső mozgástér a három négyzetmétert sem éri el, kártérítés illeti meg.

Emlékeztetnek a legutóbb, január elején született ítéletre, ennek értelmében 26 ezer euró (átszámítva több mint 8 millió forint) jár az 1992-es gyöngyösi kettős emberölés és más bűncselekmények miatt 1997-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt férfinak, mert hosszú ideig olyan zárkában tartották, ahol alig több mint két négyzetméternyi szabad terület állt a rendelkezésére.

A pénz azonban gyakran nem érkezik meg az elítéltekhez, amíg ugyanis az ügy nem évül el, minden tartozás az általános szabályok szerint behajtható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik