Belföld

Putyin kezdeményezhette a találkozót Orbánnal: szövetségeseket keres a Nagy Medve

Vlagyimir Putyin azért kezdeményezett tárgyalást Orbán Viktorral, hogy szövetségeseket találjon az Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenpontozásához. A találkozón a paksi erőmű bővítésén kívül fegyvereladásról és a honvédségi helikopterek beszerzéséről is szó lehet – értesült a Népszabadság kormányzati forrásokból.

A lap úgy tudja, hogy a mostani, moszkvai találkozó nem Putyin tavalyi, budapesti látogatására adott diplomáciai felelet. Moszkva kezdeményezhette a találkozót, mivel Putyinnak az az érdeke, hogy erős uniós szövetségeseket találjon a decemberben újra meghosszabbított, Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenpontozására.

A lap szerint Orbán a moszkvai látogatáson az ellenszankciók enyhítése érdekében lép fel, az embargó feloldásával ugyanis Magyarország újra szállíthatna mezőgazdasági termékeket az orosz piacra.

Orbán egyedül is dönthet?

Moszkva „megfogalmazza érdekeit” a fegyvereladás, illetve a honvédségi helikopterbeszerzést illetően is – értesült a napilap. A magyar tervekben legfeljebb harminc helikopter beszerzése szerepel, ennek becsült forrásigénye 142 milliárd forint. Az összeget nem tartalmazza az idei költségvetés, de a Népszabadság úgy tudja, hogy Orbán Viktor egyedül is meghozhat ilyen súlyú stratégiai döntéseket.

A találkozón várhatóan szóba kerül a paksi bővítés is, a lap információi szerint a magyar kormány kiáll korábbi álláspontja mellett, az ügylet kerékkötője egyedül Brüsszel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik