Belföld

Még nem tudni, mi okozta a tömeges fertőzést

Lábadoznak, többségében már meg is gyógyultak azok a halásztelkiek, zömmel gyerekek, akik a múlt hét végén hányásos, hasmenéses tünetekkel betegedtek meg. Elképzelhető, hogy már hétfőn kiderül, mi okozhatta a tömeges fertőzést, közölte a Pest megyei település polgármestere az MTI-vel.

Szentgyörgyi József (MSZP) korábban arról tájékoztatott, hogy több mint százötvenen betegedtek meg, valószínűleg valamilyen vírus miatt. A polgármester cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint több száz beteget vittek kórházba, azt mondta: a helyiek közül senkinek nem volt szüksége kórházi ellátásra (Szigetszentmiklósról valóban bevittek egy beteget a Szent László-kórházba, de nem tudni, hogy annak az esetnek van-e köze a Halásztelken történtekhez).

Szombatra virradóra, éjjel 2 óráig körülbelül ötvenen, majd napközben további harmincan fordultak a város orvosi ügyeletéhez, hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. A tüneteket helyben kezelték, volt, aki infúziót is kapott, míg az enyhébb panaszokat az érintettek otthonában az ilyenkor megszokott módszerekkel próbálták megszüntetni.

A polgármester közlése szerint először arra gyanakodtak, hogy a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Gimnázium önkormányzati fenntartású konyháján főzött étel okozhatta a bajt, de később valószínűbbé vált, hogy valamilyen vírusos fertőzés állhat a háttérben. Erre utal, hogy olyan emberek is rosszul lettek, akik nem ettek a napi ezer adagot főző konyhán készült ételből. A 36 osztályos iskolába 750-en járnak, a konyháról nemcsak az iskolát, hanem három óvodát is ellátnak meleg étellel, mondta a városvezető.

Tájékoztatása szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) étel-, illetve székletmintákat vitte el elemzésre, az eredmény akár már hétfőn megszülethet. A hétvégén elrendelt takarítás, fertőtlenítés javában folyik mind a négy érintett intézményben, amelyek hétfőn nem nyitottak ki, de kedden már fogadják a gyerekeket, tette hozzá Szentgyörgyi József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik