Belföld

Nem háromszázan és nem kórházba – tisztába tette a tömeges mérgezést a halászteleki polgármester

Nem akkora és nem olyan súlyos a helyzet, mint amiről korábban beszámoltak, viszont igazi rejtély a fertőzés eredete. Lehet, hogy nincs köze a menzához. Két hét múlva okosabbak leszünk.

Hányásos, hasmenéses tünetekkel több mint százötvenen betegedtek meg a Pest megyei Halásztelken péntek délután óta, főként gyerekek. A valószínűleg valamilyen vírus miatti fertőzés okát még vizsgálják, a központi konyhának helyet adó iskolát, illetve az érintett három óvodát hétfőn még biztosan nem nyitják ki – tájékoztatta a város polgármestere szombat délután az MTI-t.

Először a Blikk írt arról, hogy tömeges rosszullét történt Halásztelken. A lap internetes oldala egyebek mellett azt közölte, hogy hasmenés és hányás miatt csaknem háromszáz halászteleki tanulót és tanárt kellett kórházba szállítani péntek este ételmérgezés miatt. Szentgyörgyi József (MSZP) polgármester a hír kapcsán az MTI-nek szombaton azt mondta, hogy mintegy százötvenen betegedtek meg, s Halásztelekről senki sem került kórházba. Szigetszentmiklósról valóban bevittek egy beteget a Szent László-kórházba, de nem tudni, hogy annak az esetnek van-e köze a Halásztelken történtekhez, vagy sem – tette hozzá a polgármester. Szentgyörgyi József a rosszullétekről elmondta: szombatra virradóra, éjjel 2 óráig körülbelül ötvenen fordultak az orvosi ügyelethez, hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. A tüneteket helyben kezelték,

volt, aki infúziót is kapott,

míg az enyhébb panaszokat az érintettek otthonában az ilyenkor megszokott módszerekkel próbálták megszüntetni. A polgármester megerősítette a település Facebook-oldalán általa közölt – a Blikk honlapján idézett – információit, ezek szerint nem tudni, hogy az iskolai ételtől, vagy valamilyen vírustól betegedtek meg tömegesen. A plusz orvossal megerősített ügyeleten péntek estétől sokféle esettel találkoztak: legtöbben a kisóvodából jelentkeztek, de konyhai dolgozó, és olyan házaspár is beteg lett, amelynek tagjai nem ettek a Hunyadi Mátyás általános iskola és gimnázium önkormányzati fenntartású konyháján főzött ételből.

A városvezető szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a 36 osztályos iskolába 750-en járnak, konyháján körülbelül ezer adag ételt főznek naponta, mert három óvodát is innen látnak el meleg étellel. Először ételmérgezésre gyanakodtak, de mivel

az oktatási intézményekkel semmilyen kapcsolatban nem álló emberek is megbetegedtek,

lehet, hogy valamilyen vírus okozta a tömeges rosszullétet – magyarázta Szentgyörgyi József. Mint mondta, hajnaltól szombat délután 3 óráig további harmincan mentek be az ügyeletre, de már enyhébb panaszokkal, illetve tanácsért, vagy azért, hogy ők is székletmintát adjanak a település közösségi oldalának felhívására. Az ÁNTSZ az étel-, illetve a székletmintákat elvitte elemzésre, s elrendelték az iskola konyhájának fertőtlenítését, emellett az érintett három óvodát is fertőtlenítik. A rosszullétek okára elképzelhetően csak egy-két hét múlva derülhet fény – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette: sokan már reggelre jobban érezték magukat, úgy tűnik, viszonylag enyhe lefolyású a fertőzés, komplikációról nem érkezett hír. Az ügyeletre csak esetleges komolyabb panasz vagy kiszáradásveszély esetén javasolt bemenni. A városvezetés döntése értelmében hétfőn biztosan nem nyit ki sem az iskola, sem a három óvoda, a nyitás pontos időpontjáról később határoznak – mondta Szentgyörgyi József.

Egy olvasónk azt írja: az első osztályos kislánya még mindig a kórházban fekszik, infúzión. Igaz, a család szigetszentmiklósi, de a gyermek az érintett halászteleki iskolába jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik