Belföld

Ákos-ügy: Rogán hallgat a kormány által okozott kárról

A miniszterelnök kabinetfőnöke nem árulta el, mennyibe került a szerződésbontás a Magyar Telekommal.

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció képviselője arról kérdezte Orbán Viktort, mennyi kötbért, kártérítést kell fizetni a Magyar Telekomnak, amellyel a kormány azért bontott szerződést, mert a cég nem akart „közösséget vállalni szponzori szerződés útján egy fideszes zenész magánvéleményével”.

A független képviselő arra várt választ a kormányfőtől:

Hány mobilnet-szerződést kell felmondania kormányzati utasításra a minisztériumoknak és háttérintézményeknek összesen és minisztériumonként?

Átlagban mikor járnának le ezek a szerződések?

Átlagban mekkora kártérítést vagy kötbérfizetést von maga után egy ilyen szerződés egyoldalú felmondása?

Összesen mekkora kártérítést vagy kötbérfizetést von maga után az összes ilyen szerződés egyoldalú felmondása az összes minisztérium és háttérintézményeik tekintetében?

A szerződések felmondásának költségeit Ön, esetleg Kovács Ákos magánszemély, vagy a magyar adófizetők fogják kifizetni?

Kötött-e, és ha igen, milyen értékben az elmúlt 5 évben bármelyik magyar minisztérium, minisztériumhoz tartozó háttérintézmény, vagy állami vállalat szponzori vagy reklámszerződést Kovács Ákossal vagy Kovács Ákos művészeti tevékenységéhez kapcsolódó céggel?

Oláh Lajos a kormányfőtől kérte a közérdekű adatnak minősülő, összes érintett szerződés hiteles másolatát is. Hiába.

Írásbeli kérdésére Rogán Antal válaszolt, aki a kártérítés összegéről, a Telekomnál felmondott, illetve az Ákossal kötött szerződések számáról nem árult el semmit, csak a korábbi érveket ismételte meg.

 Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy Magyarországon szólás- és véleménynyilvánítási szabadság van. Mindenkit megillet annak joga, hogy szabadon kifejthesse véleményét.

A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint ezt az alkotmányos alapjogot sértette meg a Magyar Telekom, amikor egy előadóművésszel azért bontott szerződést, mert nem értett egyet véleményével. A kormány ezt elfogadhatatlannak tartja, szimbolikus lépésként mondja fel a Telekommal kötött mobilinternet-szerződéseit.

A lépéssel azt szeretnénk jelezni, hogy Magyarországon még egy multinacionális vállalat sem tehet meg bármit. Ez a döntés nem a Magyar Telekom által hátrányos helyzetbe hozott előadóművészről, hanem a szólásszabadságról szól.

Rogán szerint a kormány lépése élesen szembemegy a baloldali kormányok korábbi gyakorlatával, hiszen a 2010-es kormányváltás előtt a multinacionális vállalatok kivételezett helyzetben voltak, gyakran visszaéltek erőfölényükkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik