Belföld

Folyamatosak a riasztások az ónos eső miatt

Szerda délután óta több mint 140 helyszínre riasztották a tűzoltókat a téli időjárással összefüggésben. Még csütörtök reggel is folyamatosan érkeztek a riasztások a katasztrófavédelem ügyeletére, jelenleg is egyszerre több tucat helyszínen dolgoznak a tűzoltók az országban – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek.

Hajdu Márton szerint jellemzően a déli országban okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás. Jellemzően közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget. Az ónos eső által leginkább érintett területeken a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát is korlátozták.

Baranya és Somogy megyében öt helyszínen fák dőltek a vasúti sínekre, ezek eltávolításáig az érintett szakaszokon nem közlekednek a vonatok.

Emellett az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott, ennek következtében – jellemzően a déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében – egyes településeken, településrészeken volt, illetve van áramkimaradás.

Az OKF szóvivője elmondta, hogy a társszervek (a rendőrség, a közútkezelő, az áramszolgáltatók) munkatársaival folyamatosan dolgoznak azon, hogy mielőbb elhárítsák a károkat. Hajdu ismét felhívta a figyelmet, hogy mindenki csak a téli időjárási körülményeknek megfelelő járművel induljon útnak, és indulás előtt tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik