Belföld
kukásautó, baleset, ittas (kukásautó, baleset, ittas)

Nyugalom, a nők is vezethetnek kukásautót

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 06. 11:39

Hulladékszállító jármű vezetésére jelentkezett a megyei hírlapban közzétett álláshirdetés alapján egy Békés megyei nő, ám rövid úton elutasították azzal az indoklással, hogy csak férfiakat alkalmaz a cég, mivel nem adottak a tárgyi feltételek. A nő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Az eljárás alá vont cég jogi képviselője a hatóság beszámolója szerint nyilatkozatában kifejtette: valóban csak férfiakat alkalmaznak a meghirdetett munkakörben, a kérelmező helyett is férfit vettek fel. Mint mondta, a munka nagy zajjal és porral jár, magas a fertőzésveszély, e körben hivatkozott számos jogszabályi rendelkezésre is. Hozzátette: a női dolgozók számára a cég nem tudja biztosítani a megfelelő tárgyi feltételeket, azok bővítésére likviditási helyzete miatt nem rendelkezik anyagi forrásokkal, így inkább férfiakat alkalmaz, ráadásul a szeméttelepi munkakör tradicionálisan férfiak alkalmazását kívánja meg. Az álláshirdetés semleges tartalmú volt, nem hivatkozott arra, hogy a hirdető kizárólag férfi munkaerőre tart igényt.

A hatóság megállapította, a cég megsértette az egyenlő bánásmód elvét, illetve hogy gyakorlata önkényes és indokolatlan, mert a női öltöző kialakítása nem a munka természetével, illetve jellegével függ össze, hanem a munkafeltételek biztosításával.

A hatóság a cégnek megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és százezer forint bírság megfizetésére ítélte valamint arra, hogy a határozatot nyilvánosságra hozzák a szervezet honlapján 30 napon át.

A cég a határozattal szemben keresetet nyújtott be Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.