Belföld

Több mint nyolcvan munkagép és majdnem százötven hómunkás dolgozott, míg ön aludt

A Fővárosi Közterület-fenntartó (ismertebb nevén FKF vagy főkefe) adatai szerint hétfőn 4,5 centi hó hullott a fővárosban, ami „kedd hajnali 1 órára szűnt meg teljesen.”

Közleményükben azt írják, az éjszakai műszakban „81 munkagéppel folyamatosan végezte először az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, majd ott ahol rendben voltak megkezdtük a mellékútvonalak takarítását.

A közjárdák, közlépcsők, a gyalogátkelőhelyek síkosságmentesítésén 149 fő hómunkás dolgozott. Sikerült elérni, hogy hajnalban a BKV járatai elindultak.

A mellékutak többsége azonban még havas, takarításukat a nappali műszakban folytatjuk. Amennyiben ismét esni kezd, célgépeink visszatérnek a főútvonalakra.

Arra kérik az ingatlantulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne a már megtisztított úttestre tolják.

Mi a helyzet a vonatokkal?

A kedd hajnali üzemkezdettől valamennyi vonatjárat menetrend szerint közlekedik, nincsenek késések az országos vasúthálózaton és a budapesti elővárosi forgalomban, közölte Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese kedden az MTI-vel.

Az éjjel folyamán a vasúttársaság gondoskodott a váltószerkezetek, valamint az utasperonok megtisztításáról.

A sajtóügyeletes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az előforduló jegesedés miatt az utasoknak érdemes óvatosan megközelíteni a vonatokat, és vigyázni a le- és felszállásnál.

Kiemelt kép: egy hókotró a budapesti Döbrentei térnél 2016. január 4-én. MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik