Belföld

Fokozták a riasztást: durvul az ónos eső

Magyarország délnyugati területeire érkezik a veszélyes csapadék. Öt megyében van másodfokú figyelmeztetés.

Az ónos eső miatt Baranya, Somogy és Zala megye több járására már a másodfokú riasztást is kiadta a meteorológiai szolgálat kedden délután. Az érintett területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell készülni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel közölte: a Dunántúl déli felén, illetve Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 1-5 milliméternyi, főként Somogy megye déli részén és Baranya megyében akár ennél is több ónos eső is lehullhat. A csapadék a Balaton térségében az ónos eső mellett már inkább fagyott eső, illetve az északabbi tájakon (Dunántúli-középhegység, Pest megye) hó formában várható, néhány centiméter friss hóval.Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) korábbi közleményében azt írta: azt kérik csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.

Az ország öt megyéjére (Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun) másodfokú, narancssárga figyelmeztetés, míg további ötben (Vas, Veszprém, Fejér, Csongrád, Békés) elsőfokú, citromsárga van érvényben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből. Horvátországban azonban még komolyabb veszélyt jelenthet a jégpáncél, mert ott a piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést is kiadták.

Kedd délután a helyenkénti hószállingózás mellett, főként a Dél-Alföldön ónos szitálásra is számítani lehet. Késő délután délnyugat felől kiterjedtebb csapadék érkezik, jellemzően ónos eső. A Dunántúl déli felén, illetve Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 1-5 mm ónos eső valószínű, főként Somogy megye déli részén és Baranya megyében hullhat ennél több. A csapadék a Balaton térségében az ónos eső mellett már inkább fagyott eső, illetve az északabbi tájakon (Dunántúli-középhegység, Pest megye) hó formában várható, néhány cm friss hóval.

Szerdán az ország délkeleti felén (Alföld, átmenetileg a középső országrész, illetve eleinte még a Dél-Dunántúl) kisebb mennyiségű ónos eső továbbra is várható. A Dunántúlon, illetve az ország középső tájain főként a nap második felében időszakos havazás valószínű, de a hó mennyisége bizonytalan. A valószínűbb forgatókönyv szerint a Dél-Dunántúlon hullhat 5 cm-nél több hó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik